Kadınlardaki duygusal zeka düzeyi ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Kadinlardaki̇ duygusal zeka düzeyi̇ i̇le yaşam doyumu arasindaki̇ i̇li̇şki̇ni̇n i̇ncelenmesi̇
  1. Tez No: 427619
  2. Yazar: ESRA DAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Yaşam Doyumu, Kadın, Emotional Intelligence, Life Satisfaction, Woman
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı kadınlardaki duygusal zekâ düzeyi ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla İstanbul ilinde özel bir danışmanlık merkezi bünyesinde yürütülen etkinliklerde 150 kadına Sosyo-demografik Bilgi Formu, Bar-on Duygusal Zekâ Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği dağıtılmıştır. Anketleri geçerli sayılan 123 kadının verileri incelenmiş ve istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Veriler SPSS 15.00 Windows paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilere Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi, Bağımsız Örneklem T Testi, Bağımsız Örneklem Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis T Testi ve Spearman Korelâsyon Testleri uygulanmıştır Araştırma sonucunda kadınların yaşam doyumu ile duygusal zekâ düzeyleri arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur. Yine duygusal zekânın alt boyutları ve yaşam doyumu arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak duygusal zekâ düzeyi ile yaşam doyumu arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze the relation between emotional intelligence and life satisfaction of woman. During the events conducted by a special consultancy center located in Istanbul, the sociodemographic information form, emotional intelligence scale and life satisfaction scale have been distributed to 150 women. 123 women's surveys' have been accepted and statistical analysis has been applied to their surveys. Data retreived from surveys analyzed with SPSS 15.00 Windows application. The following tests have been applied to the data: Kolmogorov-Smirnov Normality Test, Independent Samples T-Test, Independent Samples One-Way Variant Anaysis (ANOVA), Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis T Test and Spearman Correlation Test. The result of the analysis showed that there exists a positive correlation between level of emotional intelligence and life satisfaction of woman. The result also showed that there exists a positive correlation between sub dimensions of emotional intelligence and life satisfaction. As a result, a positive correlation has been found between emotional intelligence and life satisfaction.