Bir aile hekimliği bölgesinde kayıtlı 6-18 yaş arası çocuk ve ergenlerde görülen davranış ve uyum problemlerinin; bu çocuk ve ergenlerin ailelerinin demografik özellikleri, tutum ve davranışlarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
The investigation of relationship of behavioral and adaptation problems of children and adolescents between the ages of 6 and 18 who are registered at a family practice center with the demographic characteristics, attitudes and behaviors of their families or caregivers
- Tez No: 427618
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN DİLBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumları, davranış ve uyum problemleri, çocuk ve ergen, ebeveynlik, alkol kullanım, yaş, cinsiyet, tutum, göç, Parent attitudes, behavioral and adaptation problems, children and adolescents, parenthood, alcohol use, age, gender, attitude, immigration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Anne baba tutumları ve demografik özelliklerin çocuğun ve ergenin davranış ve uyum problemlerine etkisinin incelenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Çalışma kapsamında 300 adet 6-18 yaş arası çocuk ve ergenin ebeveyn veya bakım verenine ulaşılıp ölçekleri yanıtlaması istenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki; çocuk ve gençlerin yaş grupları ile okul puanları ve sosyal içe dönüklük/depresyon, somatik yakınmalar, düşünce sorunları, kurallara karşı gelme puanları arasında anlamlı ilişkiler görülmektedir. Çocuk ve gençlerin cinsiyetine göre sosyallik puanları incelendiğinde; erkeklerin sosyallik puanları, kızlara göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ebeveyn veya bakım verenin medeni durumuna göre davranış ve uyum problemleri incelendiğinde ise; dul(ebeveyn ölümü) ebeveyne sahip çocuk ve ergenlerin evli ebeveyne sahip çocuk ve ergenlere göre sosyal içe dönüklük/depresyon, düşünce sorunları, kurallara karşı gelme,saldırgan davranışlar, dışa yönelim ve toplam problem puanlarında anlamlı düzeyde yükselme görülmüştür. Ailesinde bedensel ya da kronik hastalık görülen çocuk ve gençlerin anksiyete/depresyon, somatik yakınmalar, düşünce sorunları ve saldırgan davranışlar puanları, ailesinde bedensel ya da kronik hastalık görülmeyen çocuklardan yüksek olması istatistiksel olarak anlamlıdır. Yaşadıkları şehre başka yerden göç eden çocuk ve gençleri ağır bilişsel tempo puanının, göç durumu olmayan çocuk ve gençlerden düşük olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aşırı koruyucu annelik tutumu, ev kadınlığını reddetme, karı koca geçimsizliği ve baskı ve disiplin boyutu ile çocuk ve gençlerin okul ile davranış ve uyum problemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research was to investigate the relationship of behavioral and adaptation problems in children and adolescents with the demographic characteristics and attitudes of their families. Within the frame of this study, the parents or caretakers of 300 children and adolescents between the ages of 6 and 18 were contacted and asked to complete the study scale. The study results demonstrated that the children and adolescent's age groups and school grades had a significant relationship with their social introversion/depression, somatic complaints, thinking problems and recalcitrance scores. The sociability scores of the children and adolescents also showed that males had a statistically significantly higher sociability scores than females. An evaluation of the children and adolescents' behavioral and adaptation problems with respect to their parents' or caretakers' civil status revealed that children and adolescents with widowed parents exhibited significantly higher levels of social introversion/depression, thinking problems, recalcitrance, aggressive behavior, external behavior and total problem scores than children and adolescents with married parents. Children and adolescents with physical or chronic diseases in their families had statistically significantly higher anxiety/depression, somatic complaints, thinking problems and aggressive behavior scores than children and adolescents without physical or chronic diseases in their families. Children who have emigrated from another location to their current city had statistically significantly lower cognitive tempo scores than children and adolescents who had not emigrated. It was also determined that behavioral and adaptation problems in children and adolescents, as well as their school-related problems, had a statistically significant relationship with overly-protective mother attitudes, the rejection of the housewife role, severe and irreconcilable disagreements between parents, and the level of pressure and discipline exerted on the children/adolescents.