Zihinsel engelli çocuğa sahip ailelerin stresle başa çıkma tutumları
Attitudes of copying with stress on families who have mentally handicapped children
- Tez No: 427621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NADİRE GÜLÇİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel engelli çocuklar, engelli ebeveynleri, stresle başa çıkma tutumları, zihinsel engelli anne ve babaları, Disabled children and parents, stress, coping with stress, mentally distorted children
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Zihinsel engelli çocukların ihtiyaçları ebeveynlerinin yaşam tarzlarını etkileyerek, anne babaların tutumlarına şekil vermekte ve stresle başa çıkma yöntemleri geliştirmelerine neden olmaktadır. Bu çalışmada zihinsel engelli ebeveynlerinin stres ile başa çıkma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Stresle başa çıkma stratejileri olarak da ebeveynlerin, çocuğa ait yaş, cinsiyet, engellilik düzeyi ile anne babalara ait yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi değişkenler karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Üsküdar ilçesindeki 4 rehabilitasyon merkezindeki zihinsel engelli çocukların annelerine, bizzat araştırmacı tarafından uygulanan ölçeklerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynlerin stresle başa çıkma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ebeveynlerin stresle başa çıkma stratejileri; çocuğa ait yaş, cinsiyet, engellilik düzeyi ile anne babalara ait yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi değişkenler karşılaştırmalı olarak incelenecektir
Özet (Çeviri)
With this research, the main purpose of the study is to examine the relation between the level of coping stress and having a mentally disabled child. For this purpose, the current study aims to find a correlation between parents' who have a mentally distorted child and their level of strengths against struggling to stressors problems. As the coping stressful events strategies, parents' age, gender, education of level variables and mentally disabled children's age, gender, level of handicap and education level are under the search in the current study just for reveal their connection. This recent study is applied in 4 different rehabilitated centers in Istanbul; the mentally handicapped children's families constitute the participants of the study. In the current study, the researcher is applied a scale to the parents to measure their level of coping stress, and the researcher has applied the scale on her own to the participants.At the result of the research, it was seen that there was a correlation in mentally disabled children's families' level of stress.