Bipolar bozukluk ile anksiyete bozuklukları komorbiditesi
Comorbidity of anxiety - bipolar disorders
- Tez No: 427635
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu, komorbidite, Bipolar disorder, Anxiety disorders, Comorbidity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, bipolar bozukluk ile anksiyete bozuklukları komorbiditesini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bipolar bozukluk tanısı almış 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma Mart 2014-Ağustos 2014 tarihleri arasında Özel NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda hastaların %20'sinda en az bir anksiyete bozukluğu, %66'sinde ise birden fazla anksiyete bozukluğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar göstertmektedir ki bipolar bozukluk-anksiyete komorbiditesi %20 olarak tespit edilmiştir. Ek anksiyete bozukluğu tanısı almayan 7 hasta (%14) bulunmaktadır. İstatistiksel analizler neticesinde gruplar arasında ölçeklerden elde edilen skorlar açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate bipolar disorder and anxiety disorders comorbidity. For this purpose 50 patients with bipolar disorder were included into the study. The study was carried out Private NP Istanbul Neuropsychiatry Hospital between March-August 2014. In our study, at least 20% of the patients have one anxiety disorder, 66% of the patients have more than one anxiety disorder. 7 patients (14%) did not receive a diagnosis of anxiety disorder. As a result of the statistical analysis carried out with data obtained from the scales, no significant differences were detected between the groups.