Yetişkinlerde doğum sıralamasının anksiyete ve depresyon düzeylerine etkisi
The impact of birth order on anxiety and depression levels of adults
  1. Tez No: 427634
  2. Yazar: YELİZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum sıralaması, Anksiyete(Kaygı), Depresyon, Birth Order, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada DSM-V tanı kriterlerine göre herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan, 25-45 yaş arasındaki 252 yetişkinin doğum sıralamasının anksiyete ve depresyon düzeylerine etkisi ve bazı demografik değişkenler (cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, eğitimi, mesleği gelir durumu, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı, doğum sıralaması) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Katılımcılara“Beck Anksiyete Ölçeği”,“Beck Depresyon Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”verilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Araştırmada katılımcıların doğum sıralamasının anksiyete ve depresyon üzerinde etkisinin anlamlı olduğuna ilişkin sonuçlar elde edilmiştir. Büyük çocuk olan katılımcıların anksiyete ve depresyon düzeylerinin diğer çocuklara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca evli katılımcıların depresyon düzeyleri bekar katılımcıların depresyon düzeylerinden anlamlı ölçüde yüksek çıkmıştır. Yaş arttıkça, eğitim durumu yükseldikçe ve gelir arttıkça depresyon düzeylerinin artmakta olduğu, kardeşi sayısının artmasının ise hem anksiyete hem de depresyon düzeyleri üzerinde artışa neden olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to analyse the effect of birth order on depression and anxiety levels of 252 adults who aged between 25 and 45 years, and have no psychological disorder regarding the DSM-V diagnosis criteria; some demographic variables of participants also considered (such as sex, age, marital status, education level, profession, income state, parental education level, sibling number, and birth order) to examine the relationship between. Method: Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale and Personal Information Form which was prepared by the researcher were conducted to the participants. Results and Conclusion: Analyses revealed that birth order has a significant effect on depression and anxiety levels of participants. Accordingly, the results showed that anxiety and depression levels of elder children's are higher than the others. Besides, the anxiety and depression levels of married participants are significantly higher than the single one's. It was further founded that depression level increases with age, education level and level of income; and both anxiety and depression levels increase with the rise of siblings' number.