Yöneticilerin empatik eğilimleri stresle başa çıkma durumları ve çatışma yönetim stratejileri arasındaki ilişkinin araştırılması
The sympathetic tendencies of overcoming stress and conflict management strategies investigation of the relationship between managers
- Tez No: 427647
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRİM SUNGU TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yönetici, empati, eğilim, stres, başa çıkma, çatışma, yönetim, strateji, manager, sympathetic, tendency, stress, overcoming stress, conflict, management, strategy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Empati, insanların kendilerini başkalarının yerine koyarak, başkalarının şartlarına benzer şartlarda yaşadığını varsayarak, onların hislerini, düşüncelerini, yaşamını, tutum ve davranışını anlama yetisidir. Yöneticilerin örgütte yaşanan çatışmaları başarılı bir şekilde yönetebilmesinde empatik becerisinin rolü bulunmaktadır. Ayrıca yöneticilerin çatışmayı yönetme stratejileri algılanan stres düzeylerini ve stresle başa çıkma durumlarını da etkileyebilmektedir. Bu araştırmada yöneticilerin empatik eğilimleri, stresle başa çıkma durumları ve çatışma yönetim stratejileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul ilindeki İkitelli organize sanayi bölgesindeki firmaların yöneticileri arasından seçilen 120 kişiye anket uygulanmıştır.Anket verileri SPSS 22 programına girilerek değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde t testi ve Anova testi kullanılmıştır. Empatik eğilim, stresle başa çıkma ve çatışma yönetim stratejileri ölçekleri ile sosyo demografik değişkenler arasında ilişkilere rastlanmıştır. Empatik eğilim ölçeği ile çatışma yönetim ölçeğinin alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Empatik eğilim ölçeği ile stresle başa çıkma alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çatışma yönetim ölçeğinin alt boyutları ile stresle başa çıkma alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur
Özet (Çeviri)
Empathy is people's ability to put themselves in others' places and suppose that they live in conditions similar to others', understanding their feelings, thoughts, lives, attitudes and behaviors. The empathic skills of managers play a role in managing the conflicts possible in an organization successfully. In addition, strategies of managing conflicts may affect the levels of perceived stress and coping with stress. In this research, the relationship was investigated between managers' empathic tendencies, coping with stress and conflict management skills. To this end, 120 individuals who were chosen among the managers who work at the companies in İkitelli Organized Industrial Zone were applied with the questionnaire. The data from questionnaires were assessed on the SPSS 22 software package. T-test and ANOVA test were used for the analysis of the data. Relationships were found between socio-demographic variables through the scales of empathic tendency, coping with stress and conflict management strategies. A significant relationship was found between the subdimensions of the empathic tendency scale and the conflict management scale. A significant relationship was detected between the subdimensions of the empathic tendency scale and coping with stress. A significant relationship was found between the subdimensions of the conflict management scale and coping with stress.