Ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerde dijital oyun bağımlılık düzeyleri, internet bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital game addiction levels i students studying in secondary education, attachment styles with internetaddiction levels
- Tez No: 427646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, bağlanma stilleri, Internet addiction, digital game addiction, attachment styles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerde dijital oyun bağımlılığı ve internet bağımlılık düzeyleri, öğrencilerin hangi alanlarını etkilediğine, bu bağımlılığın bağlanma stilleri ile ilişkisini ortaya çıkarmak ve bu sonucu literatüre katarak alandaki araştırmacılara ve okuyuculara katkıda bulunmak ve farklı bir bakış açısı geliştirmek üzere Ortaöğretim Kurumlarında Okuyan Öğrencilerde Dijital Oyun Bağımlılık Düzeyleri, İnternet Bağımlılık Düzeyleri ile Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişki İncelenmiştir. Çalışma İstanbul İli Beyoğlu İlçesindeki bir devlet okulunda eğitim gören ve rastgele seçilen 189 gönüllü öğrenciye uygulanmış ama anketi geçerli sayılan 179 gönüllü öğrenci örneklem grubunu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik veri formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Ebeveyn ve Akrana Bağlanma Envanterleri kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve SPSS 16.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Örneklemden alınan verilerde SPSS programına ve çalışmanın amacına uygun yöntemlere bakılmıştır. İnternet bağımlılık ve dijital oyun bağımlılık düzeyleri arasında pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. İnternet bağımlılık düzeyi ile bağlanma stillerinden anneye ve bağlanma için negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Dijital oyun bağımlılığı ile Bağlanma Stillerinden anneye ve babaya bağlanma için anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Araştırma sonuçları tartışılmış ve araştırmacı ile uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Digital game addiction and Internet addiction levels among students in secondary schools, that influence which areas of student s to uncover the relationshi p between ,this addiction and attachment styles contribute to researchers and readers in these results, adding to the litcnt!Jre areas and that the students in Secondary Education Institutions to develop a different perspective on the Digital Game Add iction Levels, between Internet Addict ion Level with Attachm ent Styl es relations were examined. The study has been applied for 189 vol unteer st udents who randomly selected and studying at a state school in Beyoglu District ,İstanbul. Province but 179 volunteer students who have the current survey form the tested group. As the clatrl collection tool , sociodemograhic data form developed by the researcher, the Dijital Game Addiction Scale, Internet Addiction Scale and Parent and Peer Attachment Inventories are used. Datas obtained from participants were coded by the researcher and were analyzed by using SPSS 16.00 Windows package program. For the data taken from the subjects were analyzed with SPSS program and methods according to this study. Internet Addiction and Digital Game Add iction Levels was found in a positive direction. Internet addiction level to the low level of bonding and attachment style mother and there was a significant negative correlation. Digital game there was no significant relationship of attachment styles with addiction to connect to the mother and father. The results were discussed and suggestions were presented to researchers and practitioners.