Koridor analizi ve iyileştirme önerileri üzerine bir çalışma: Atatürk Üniversitesi Örneği
A study on corridir analysis and recommendations for improvement: Sample of Atatürk University
- Tez No: 427664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜNSAL BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koridor analizi, Kavşak, Gecikme, AHP, mikrosimülasyon, VISSIM, Corridor Analysis, İntersection, Delay, AHP, Microsimulation, VISSIM
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde hızla artan trafik hacmi, mevcut yolların yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu durum, konfor ve güvenliğin azalmasına dolayısıyla ekonomik ve psikolojik zararlara yol açmaktadır. Trafik problemlerinin çözümünde, koridorları oluşturan kavşakların birbiriyle uyum içerisinde olacak şekilde tasarlanmaları gerekmektedir. Tasarımlarda değerlendirme kriteri olarak gecikme ve seyahat süresi gibi parametreler kullanılır. Bu parametreler, konfor ve güvenlik kadar egzos emisyonları ve yakıt tüketimi üzerinde de etkilidir. Atatürk Üniversitesi, fakülteleri ve hastanesi ile yaklaşık 2 milyon m² kampüs alanına sahiptir. Kampüsün yanında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EBEAH) bulunmaktadır. Gerek şehirden gerek şehir dışından bu bölgeye her gün yoğun bir seyahat talebi olmaktadır. Dolayısıyla kampüs içerisinde Kazım Karabekir Stadı girişinden EBEAH'ne kadar olan koridorda çok yoğun bir araç trafiği vardır. Bu tezin amacı, Atatürk Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan yaklaşık 3,0 km uzunluğa sahip bu koridor üzerinde olan kavşakların, seyahat süresi, ortalama gecikme, kuyruk uzunluğu, CO emisyonu salınımı ve yakıt tüketimi değerlerini iyileştirmeye yönelik öneriler sunmaktır. Bununla birlikte, 2035 yılı için trafik hacimleri belirlenmiştir. Mevcut durum ve beş farklı senaryo için VISSIM programında mikrosimülasyonlar yapılmıştır. Çalışılan koridorda hangi alternatifin optimum sonuç verdiğini bulmak için analitik hiyerarşi yöntemi (AHP) uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarından, seyahat süreleri için %35, gecikmelerde %85 oranında, CO salınımı ve yakıt tüketimlerinde ise %50'lere varan oranlarda azalmalar elde edilmiştir. AHP'ne göre 1. alternatif olan tüm kavşakların modern dönel kavşak olması durumu optimum olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, increasing the number of traffic volume causes the current road insufficient. This situation reduces the comfort and safety hence causes physiological and economical damage. For the solution of such traffic problems, the junction which are forming corridors should be designed to be in harmony with each other. Parameters such as delay and travel time are used for the evaluation criteria of the new solutions. These parameters are effective on comfort and safety as well as exhaust emissions and fuel consumption. Atatürk University has a campus area of 2 million m2 with faculties and hospital. There is Erzurum Regional Educational and Research Hospital (ERERH) near Atatürk University campus. There is a dense travel demand to this region either from downtown or uptown. Hens, there is a dense vehicle traffic in the corridor from the entrance of Kazım Karabekir Stadium to ERERH. The aim of this thesis is to suggest some improvements for the junctions forming this corridor of approximately 3.0 km lengths in terms of travel time, average delay, queue length, CO emissions and fuel consumption. Moreover, traffic volume predictions for the year of 2035 were calculated. The VISSIM simulations were carried out for the study area and five alternative scenarios. Analytic hierarchy proses (AHP) was used to determine which alternative is optimum The reduction up to 35%, 85%, 50% and 50% are obtained for travel time, average delay, CO emissions and fuel consumption respectively. The first alternative of all junctions are roundabout were the optimum solution according to AHP.