Kurşun (Pb) stresi altındaki Pepino (Solanum muricatum Ait.) fidelerinin bazı anatomik ve fizyolojik parametrelerindeki değişimlerin belirlenmesi
Determination of changes in some anatomical and physiological parameters in pepino (Solanum muricatum Ait.) seedlings under the lead (Pb) stress
- Tez No: 427696
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL SIVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Kurşun stresi, Anatomi, Pigmentler, Fenolik bileşikler, Malondialdehid, Solanum muricatum, Lead stress, Anatomy, Pigments, Phenolic compounds, Malondialdehyde Solanum muricatum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada kurşun (Pb(NO3)2) stresi altındaki pepino (Solanum muricatum Ait.) fidelerinin bazı anatomik ve fizyolojik değişimleri incelendi. Fidelere 20 gün boyunca, 0, 25, 50 ve 100 ppm' lik Pb(NO3)2 çözeltisi uygulandı. Denemeler sonunda bitkilerin yaprak ve köklerinden örnekler alınarak anatomik değişimler saptandı. Yaprak örneklerinde ise fotosentetik pigmentler (klorofil a, klorofil b ve karotenoidler), total fenolik bileşikler, malondialdehit (MDA) ve kurşun içerikleri belirlendi. Çalışmada, kurşun uygulamasına bağlı olarak kök ve yaprak anatomilerinde değişimlerin olduğu saptandı. Kurşun uygulamasına bağlı olarak fotosentetik pigmentlerin azaldığı, kurşun birikimlerinin ise arttığı belirlendi. Toplam fenolik bileşiklerin ve MDA düzeylerinin kurşun konsantrasyonlarına bağlı olarak farklılıklar gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
The study covers some anatomic and physiological changes in pepino (Solanum muricatum Ait.) seedlings under lead (Pb(NO3)2) stress. For 20 days, Pb(NO3)2 solutions of 0, 25, 50 and 100 ppm are applied on seedlings. At the end of treatments, samples were obtained from leaves and roots of plants in order to detect anatomic changes. As for leaf samples, the photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids), total phenolic compounds, malondialdehyde (MDA) and lead contents are determined. The research revealed changes in root and leaf anatomies depending on lead application. Depending on lead application, photosynthetic pigments decreased, while lead accumulations increased. It is also observed that total phenolic compounds and MDA levels showed differences depending on the lead concentrations.