Adıyaman'da atık suların karıştığı Eğri Çayı deresi ile sulanan pepino'nun (Solanum muricatum Ait.) sürgün çeliklerinde kök oluşumu ve bazı fizyolojik parametrelerin incelenmesi
Investigation of some physiological parameters and root formation in shoot cuttings of pepino (Solanum muricatum Ait.) irrigated by wastewater of Eğri Stream in Adıyaman
  1. Tez No: 427695
  2. Yazar: KÜBRA BABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL SIVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Atık su, Fizyolojik değişimler, Kök oluşumu, Pepino, Wastewater, Physiological changes, Root Formation, Pepino
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, atık suyun pepinoda (Solanum muricatum Ait.) köklenme ve bazı fizyolojik parametreler üzerindeki etkisi belirlendi. Pepinonun sürgün çeliklerine farklı konsantrasyonlarda (0, % 25, % 50, % 100) atık su uygulanarak köklenmeye bırakıldı. Köklenme ortamı olarak perlit kullanıldı. Denemeler sonunda pepinoda atık su uygulamasına bağlı olarak kök oluşumu belirlendi. Sürgünlerin yapraklarından örnekler alınarak pigmentler (klorofil a, klorofil b ve karotenoidler), toplam fenolikler, malondialdehid (MDA), prolin ve bazı mineral madde içerikleri belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, atık suyun bütün konsantrasyonlarında kök oluşumu ve kök yoğunluğunun arttığı gözlendi. Pigment içeriklerinin (Kl a, Kl b ve karotenoidler) yüksek konsantrasyonlarda (% 100) azaldığı, toplam fenolikler, MDA ve prolin içeriklerinin arttığı tespit edildi. Atık suyun yüksek konsantrasyonlarında K, Mg, Ca, Si, Mn, P ve Fe birikimlerinin önemsiz, Na ve Zn değişimlerinin ise önemli olduğu belirlendi. Sonuç olarak, atık suyun seyreltilerek kullanımının, pepino bitkisinde kök oluşumu için uygun olabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Hereby study determines the influence of wastewater on rooting and some physiological parameters of pepino (Solanum muricatum Ait.). Pepino shoot cuttings are applied wastewater of varying concentrations (0, 25 %, 50 %, 100 %) and left for rooting. Pearlite was used as rooting environment. In the wake of treatment, root formation, depending on wastewater application, was observed on pepino. Samples are obtained from shoot leaves in order to determine pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids), total phenolics, malondialdehyde (MDA), proline and some mineral matter contents. According to results of research, root formation and intensity increases together with each concentration of wastewater. Under high wastewater concentrations (100%), pigment contents (Chl a, Chl b and Carotenoids) decrease, whereas total phenolics, MDA and proline contents are on the rise. Under high wastewater concentrations, accumulations of K, Mg, Ca, Si, Mn, P and Fe are found insignificant, while Na and Zn showed significant changes. Consequently, the use of wastewater through dilution might be suitable for root formation in pepino.