Katrandağ (Emet-Kütahya) Pb-Zn-Ag cevherleşmesinin cevher petrografisi, parajenezi ve zonlanması
Petrography, paragenesis and zonation of ore minerals in Katrandağ (Emet-Kütahya) Pb-Zn-Ag mineralization
  1. Tez No: 427968
  2. Yazar: HÜSEYİN BURAK GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA OYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tavşanlı Zonu, çatı askısı, skarn, Eğrigöz Plütonu, damar tipi cevherleşme, Tavsanli Zone, roof pendant, skarn, Egrigoz Pluton, vein type mineralization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Katrandağ Pb-Zn-Ag cevherleşmesi, Kütahya ilinin Emet ilçesine bağlı Katrandağ Mahallesi' nde yer almaktadır. Jeolojik konum bakımından Batı Anadolu' da Afyon Zonu içerisinde yer alan Eğrigöz plütonu ve bunun üzerinde bulunan çatı askısı içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada muhtemel Ag içeren hidrotermal damar tipi Katrandağ Pb-Zn cevherleşmesi, plüton ile çatı askısı arasında gelişen skarn tipi mineralizasyon, bunun altında yer alan Eğrigöz graniti içerisinde gelişen damarcık tipi mineralizasyonlar ve bu cevherleşmelerin birbirleri ile olan ilişkileri incelenmiştir. Katrandağ Pb-Zn-Ag cevherleşmesinin konak kayaları stratigrafik dizilişi alttan üste doğru Eğrigöz graniti, Simav Metamorfiklerine ait şistler ve Balıkbaşı Formasyomnuna ait dolomitik kireçtaşıdır. Birbiri ile uyumsuz dokanağa sahip Simav Metamorfiklerine ait şistler ve Balıkbaşı Formasyomnuna ait dolomitik kireçtaşı çalışma alanında Eğrigöz graniti üzerinde çatı askısı şeklinde bulunmaktadır. Bu üç farklı birimde; granit içinde ince sülfidli damar / damarcık tipi cevherleşme, şist ve dolomitik kireçtaşından oluşan çatı askısı ile granit dokanağında az yoğunlukta gelişmiş mineralize skarn kontağı ve bunun üzerindeki çatı askısı içerisinde ise gelişmiş damar tipi cevherleşme gözlenmektedir. Granit içerinde ve ince skarn zonunda sülfidli gözlenen mineralizasyon Pb-Zn-Ag cevherleşmesi açısından fakirken, Simav Metamorfikleri' ne ait şistler ve Balıkbaşı Formasyomnu' na ait dolomitik kireçtaşından oluşan çatı askısı içerinde gelişmiş damar tipi cevherleşmesinde zenginleştiği gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Katrandağ Pb-Zn (Ag) Mineralisation exists around the Katrandağ village, which is bound to Emet district of Kütahya. The study area exist in Eğrigöz Pluton and Roof Pendant which is over the pluton in Afyon Zone in Western Anatolia from the point of geological location. In this study, probable Ag containing hydrothermal vein type Katrandağ Pb-Zn deposit, skarn mineralization between pluton and roof pendant, veinlet type mineralisations within Eğrigöz Pluton below the skarn zone and their relationships were investigated. The stratigraphic sequence of Katrandag Pb-Zn-Ag mineralisation's host rocks are Egrigoz granite, schists of Simav Metamorphics and dolomitic limestones of Balkbaşı Formation respectively from bottom to top. The Roof Pendant which is above the Egrigöz granite is consisting of schists of Simav Metamorphics and dolomitic limestones of Balıkbaşı Formation. Thin sulphidous vein/ veinlet type mineralization within Eğrigöz pluton, mineralized skarn zone which is corresponding to contact of granite and roof pendant and vein type mineralization within roof pendant is observed in this study. Sulphidous mineralization which is existing in granite and thin skarn zone is barren by Pb-Zn-Ag mineralization but contrast with this, vein type mineralization which evolved in roof pendant is enriched by Pb-Zn-Ag mineralization.