2000'li yıllardan sonra Türk sinemasında baba-oğul ilişkisi
After the 2000s, father-son relationship in Turkish cinema
- Tez No: 428071
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE KURUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Baba, Oğul, Türk Sineması, Oedipus Kompleksi, Father, Son, Turkish Cinema, The Oedipus Complex
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İlkel zamandan bu yana toplum sürekli olarak değişime uğramıştır. Toplumun en önemli ögelerinden biri olan aile de bu değişime kayıtsız kalamamıştır. Aile yapısındaki değişimler, şüphesiz aile bireylerini de etkileyerek, onların birbirine karşı tutum ve davranışlarına da yansımaktadır. Bu sebeple çalışmada, baba ve oğul arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler (toplumsal değişim, oedipus kompleksi, aile ve toplumsal yapı) üzerinde durularak, bu ilişkinin Türk sinemasındaki yansıması ele alınmaktadır. Çalışmada, baba-oğul ilişkisinin, değişen toplum yapılarıyla beraber yaşadığı süreç gözden geçirilmiştir. Türk toplumunun yanı sıra İlkel, Feodal ve Modern toplumlardaki baba-oğul ilişkisi merkeze alınarak; aile, kadın-erkek, anne-oğul ilişkisi gibi konulara değinilmiştir. Daha sonra, oedipus kompleksi üzerinde durularak başta Freud ve Lacan olmak üzere çeşitli yazarların bu konudaki görüş ve çalışmalarına yer verilmiştir. Oedipus kompleksinin Türk filmlerindeki yansımasına değinilmeden önce Türk sinemasının dönemleri ve bu dönemlere ait filmlerdeki baba-oğul ilişkisi incelenmiştir. Son olarak 2000 sonrasında çekilip gösterime giren dört örnek film üzerinden baba-oğul ilişkisi oedipus kompleksi bağlamında çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the primitive society has undergone many changes constantly. Family, one of the most important elements in society could not remain indifferent to this change. Changes in family structure, no doubt influenced by family members, is reflected in their attitudes and behavior towards each other. Therefore, in the study factors affecting the relationship between father and son (social change, the Oedipus complex, family and social structure), with emphasis on reflection is to be discussed in Turkish Cinema this relationship. In the study, the father-son relationship, where the process has been revised along with the changing social structure. Turkish society, as well as Primitive, Feudal and Modern society based on the father- son relationship centers; family, men and women, addressing issues such as the mother-son relationship was. Then, the first of several writers, including Freud and Lacan emphasis on the Oedipus complex is given to the views and studies on this subject. Oedipus complex of Turkey referred to the period of reflection before the Turkish Cinema in films and father-son relationship in the film belonging to this period were analyzed. Finally entering the show pulled in 2000 after four sample movie on father-son relationship has been resolved in the context of the Oedipus complex.