2000'li yıllar Türk sinemasında baba-oğul ilişkisi ve travma
Father-son relationship and trauma in 2000s Turkish cinema
  1. Tez No: 983757
  2. Yazar: SELAHATTİN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT BECERİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat sineması, Sayısal sinema, Türk sineması, Art cinema, Digital cinema, Turkish cinema
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
İnsanlığın var olduğu ilk yıllardan beri insan beyni ve insanın davranışları merak ve araştırma konusu olmuştur. İnsan bazen bu merakı sorarak bazense araştırarak gidermeye çalışmıştır. Dolayısıyla insanlar, iyi ya da kötü yaşantılar ve tecrübelerinin sonucunda başlarına gelen bir takım ruhsal durumlara anlam arayışı içerisine girmişlerdir. 19. yüzyılın sonlarında ise gelişen teknolojiyle bu arayış daha anlamlı ve somut hale gelmiştir ve ortaya travma kavramı çıkmıştır. Daha sonra travmanın insanın tüm ilişkilerinde ortaya çıkabilecek bir durum olduğu çeşitli araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Şüphesiz ki bu insan ilişkilerinden en yaygın olanı da aile içi ilişkilerdir. Toplumun gözünde kimi zaman bir ata kimi zaman ise bir otoriter temsil olarak görünen baba ise bu ilişkinin merkezinde yer alan unsurlardan biridir. Birey babasıyla her zaman olumlu bir ilişki içerisinde olmayabilir. Kimi zaman ise bu ilişki sallantılı ve travmatik olabilir. Çalışmada travma kavramının sinemada temsilleri ve baba-oğul ilişkisine etkilerini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışma teori ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teori kısmı ise kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İlk bölümde travma ikinci bölümde ise sinema hakkında literatür taraması yapılacaktır. İlk bölümde; travma kavramının tarihi, travmaya sebep olabilecek unsurlar, travmanın etkileri, travmanın türleri, çocukluk çağı travmaları ve anne ve baba kaynaklı travmalarla ilgili literatür araştırması yapılmış ve ulaşılan veriler çalışmaya eklenmiştir. İkinci bölümde ise; Sinemanın elementleri, Türkiye'ye sinemanın gelişi ve ilk sinemacılar, Türk sinemasının dönemleri ve bu dönemlerde yer alan travmatik baba-oğul ilişkisi konulu filmler ile ilgili literatür taraması yapılmış ve çalışmaya eklenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise sinemanın elementleri değerlendirilerek örneklem seçilen filmler üzerinden travma merkeze alınarak okumalar yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, sinemanın ilk yıllarından itibaren baba-oğul ilişkisinin bir tema olarak karşımıza çıktığı ve özellikle sinemanın gelişimiyle birlikte bu ilişkinin içerisine travmatik olayların ve izlerin girdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the first years of human existence, the human brain and human behavior have been a subject of curiosity and research. People have sometimes tried to satisfy this curiosity by asking and sometimes by researching. Therefore, people have been in search of meaning to some mental states that happen to them as a result of good or bad experiences and experiences. In the late 19th century, this search became more meaningful and concrete with the developing technology and the concept of trauma emerged. Later, various researchers proved that trauma is a condition that can occur in all human relationships. Undoubtedly, the most common of these human relationships is family relationships. The father, who is sometimes seen as an ancestor and sometimes as an authoritarian representation in the eyes of society, is one of the elements at the center of this relationship. The individual may not always have a positive relationship with his/her father. Sometimes this relationship can be shaky and traumatic. The study aims to determine the representations of the concept of trauma in cinema and its effects on the father-son relationship. The study consists of two parts: theory and practice. The theory part is divided into two parts. In the first part, a literature review will be made about trauma and in the second part about cinema. In the first part; the history of the concept of trauma, the elements that can cause trauma, the effects of trauma, types of trauma, childhood traumas and traumas caused by mother and father were researched and the data obtained were added to the study. In the second part, a literature review on the elements of cinema, the arrival of cinema in Turkey and the first filmmakers, the periods of Turkish cinema and the films about the traumatic father-son relationship in these periods was conducted and added to the study. In the second part of the study, the elements of cinema were evaluated and readings were made by focusing on trauma through films selected as a sample. As a result of the study, it has been observed that the father-son relationship has appeared as a theme since the early years of cinema, and especially with the development of cinema, traumatic events and traces have entered into this relationship.