Hazır giyim ürünlerinde Türk ve Çek tüketicilerin satın alma tarzları açısından karşılaştırılması
Comparison of Turkish and Czech consumer regarding their shopping orientations of apparel products
- Tez No: 428161
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, tüketici satın alma tarzları, davranışları, Consumer behavior, Consumer, desicion –making style
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tüketici davranışları karmaşık ve anlaşılması güç olan süreçlerden oluşur. Her geçen gün önemi artan pazarlama olgusu için tüketici davranışlarını anlayıp doğru kararlar vermek ve en uygun strateji ile ilerlemek pazarlamacıların en çok değindikleri ve araştırma yaptıkları konuların başında gelmektedir. Yoğun rekabet ortamında işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için rakiplerine karşı üstünlük sağlamaları ve farklı olmaları ilk hedefleri arasındadır. Bu durumda firmaların amacı; hedef pazarın ihtiyaçlarını önceden belirleyip sürekliliği sağlamak ve yenilik bilincini korumaktır. Gençler de tüketici olarak pazarda önemli bir paya sahiptirler. Çünkü gençler, hali hazırda geniş bir pazardır ve geleceğin de yetişkin pazarını oluşturacakları için üzerinde hassasiyetle durulması gereken grupların başında gelmektedirler.Tezin üçüncü bölümünü araştırma aşaması oluşturmaktadır. Bu aşamada, Sproles ve Kendall (1986) tarafından oluşturulmuş kırk değişken, bir anket formu ile Türkiye'de Kocaeli, Çek Cumhuriyeti'nde ise Ostrava Teknik Üniversitesi öğrencilerine uygulanmıştır.Türk ve Çek tüketicilerinin hazır giyim konusunda satın alma tarzlarının karşılaştırılmasının amaçlandığı bu tez, iki ülke tüketicilerinden oluşan örneklemiyle kültürler arası bir çalışma özelliği de taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumer behaviors consist of processes that are complex and difficult to understand. Understanding and making the right decisions for the marketing fact whose importance is getting increased day by day and advancing with the right strategy is the primary subject that the marketers mention and conduct studies the most.For the purpose of survive in an intense market, companies need to outperform their rivals and differentiate themselves. In this case the purpose of the companies should be: determining target market's needs in advance,ensure the continuity . And also young people have an important part in the market as consumers. Because at present they are a huge market and as they will form the adult market of future, they are one of the groups which needs to be consisted carefully. The research study builds the third chapter of this thesis ,In this third stage, survey consisting of forty items obtained by Sproles and Kendall (1986) study is applied to the students of Kocaeli and Technical University of Ostrava.The other aim of this cross/cultural study is to compare the Czech and Turkish consumers regarding their decision making styles of apparel product.