15-18 yaş aralığındaki genç voleybolcularda rol karmaşası algılarının araştırılması
Analyses of young volleyball players role ambi̇gui̇ty percepti̇ons range between 15-18 ages
- Tez No: 428162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL EDA BURMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rol Karmaşası, Spor, Rol Belirsizliği, Rol Memnuniyeti, Role Ambiguity, Sport, Role Uncertainity, Role Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç voleybolcuların hücum ve savunmada yaşadıkları rol karmaşalarının algılanmasını çeşitli değişkenlere göre araştırmak ve bu rol karmaşasının demografik özelliklere göre sporcuları nasıl etkilediğini test etmektir.Araştırmanın evrenini; İstanbul Voleybol SeriA liginde yer alan 15-18 yaş grubundaki genç voleybol takımları oluştururken, örneklem gurubunu ise Galatasaray, Fenerbahçe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oynayan sporcular arasından rastgele yöntemlerle seçilmiş 56'sı erkek, 69'u kadın olmak üzere toplamda 125 kişi oluşturmuştur. Araştırmada katılımcıların rol karmaşasını ölçmek için; Beauchamp, ve ark., (2002) tarafından geliştirilen, 40 soru ve 4 alt boyuttan oluşan rol karmaşası ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 19.0 istatistik paket programında analiz edildi. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için frekans-yüzde hesaplaması ile ölçeğe ait tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Veri setinin normal dağılım göstermemesinden dolayı ikili grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney-U, çoklu grup karşılaştırmalarında ise Kruskal Wallis-H testi ile istatistiksel anlamlılık tespit edilen çoklu gruplara ikili gruplar halinde Mann-Whitney-U testleri yapıldı. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyine göre yorumlandı. Araştırmada, voleybolcuların cinsiyetlerine göre savunmada rol belirsizlikleri karşılaştırıldığında, kadınların“Rol sorumluluklarının kapsamıyla ilgili belirsizlikler”faktörü sonuçlarının erkeklerden anlamlı derecede yüksek olduğu (p0.05).Araştırma sonucunda; erkeklerin“rol sorumluluklarının kapsamıyla ilgili belirsizlikler”konusunda kadınlardan daha fazla rol belirsizliği yaşadığı, yaşın rol belirsizliği üzerine etkisi olmadığı, as oyuncuların yedek oyunculara göre bir çok faktörde daha fazla rol belirsizliği yaşadığı ve pasör çaprazı pozisyonunda oynayan oyuncuların diğer pozisyonlarda oynayanlara göre daha fazla rol belirsizliği yaşadığı sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the perception of the role ambiguity, considering different varieties, which young volleyball players experience while they are in a position for attack and defense, and to test how it has an effect on these players according to demographical features. The population of this research comprised the volleyball teams, which included 15-18 age-groups, located in Istanbul Serie A league whereas the research sample comprised a total number of 125 players consisting of 56 male and 69 female players, who were chosen with random methods from among Galatasaray, Fenerbahce, Istanbul Municipality teams. Role Ambiguity Scale, which was developed by Beauchamp and his friends in 2002 and consisted of 40 questions and 4 subdimensions, was used to measure the role ambiguity of the participants in the research. The datas obtained from the research were analyzed with the help of SPSS Statistics 19.0“ programme. . Frequency-Percentage Counter and descriptive statisticals of scale were used to determine demographical characteristics of the participants. Because of the abnormal distribution of the data set, Mann -Whitney U test was used for pair wised comparisons, Kruskal Wallis- H test was used for multiple group's comparisons and the Mann Whitney U test was also used for multiple groups in pairs, in which the statistical significance was detected. The results were interpreted according to 0.05 level of significance. In this research, it is clear that when the role ambiguities of voleyball players, being in a position of attack, considering their gender were compared, the results of female's ”ambiguities related to the extent of role responsibilities'' factor were significantly higher than that of male's (p0,05).As a result of this research, it is concluded that men experienced more role ambiguities than that of females did regarding to ''Ambiguities related to extent of role responsibilities'', age had not an effect on role ambiguity, ace players experienced more role ambiguities than that of substitute players did considering many factors and players who played in the position of setter's diagonal experienced more role ambiguity than that of other players did, who played in different positions.