Ortaöğretim öğrencilerine yönelik mesnevi temelli değerler eğitimi
Mesnevi values based education for secondary school students
- Tez No: 428177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİD YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mesnevi kıssaları, değer, değerler eğitimi, Mesnevi anecdotes, value, value education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Değerler eğitimi; son yıllarda giderek önem kazanan ve üzerinde hassasiyetle durulan bir mesele haline gelmiştir. Özellikle örgün eğitim kurumu olan okullarda; değerler eğitiminin nasıl yapılacağı, hangi materyaller kullanılarak daha etkili bir yöntem izleneceği merak konusudur.Mevlana'nın Mesnevi'si, birçok alanda bize yol gösterdiği gibi, gerek içerisinde yer alan hikmet dolu beyitler, gerekse kıssalarla değerler eğitimi konusunda da bize bir yol haritası çizmektedir.Bu amaçla Mesnevi, değerler eğitimi açısından ele alınmış ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında öncelikle verilmesi gereken değerler Mesnevi'de tespit edilmiştir. Mesneviden yaralanarak bu değerlerin öğrencilere nasıl kazandırılacağı üzerinde durulmuştur. Özellikle Mesnevi'de yer alan kıssalar, değerler eğitiminde kullanılacak ideal bir materyaldir. Bu bağlamda tezde mesnevi kıssalarının yer aldığı örnek ders planları oluşturulmuştur. Ders işlenirken, hem monotonluğu ortadan kaldırmak hem de dersi daha etkili işleme adına farklı öğretim yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Value education has become an issue which has gained importance and laid emphasis on. Especially in schools as are formal education institutions, it is wondered how value education will be handled, which materials will be used so as to be effective. Leading us in various fields, Mathnawi of Mevlana draws a map for us in terms of value education with its verses full of wisdom and anecdotes. To this end, Mesnevi is discussed in terms of education and values that should have the priority in curriculum of Religious Culture and Moral Knowledge are determined with Mesnevi. It is focused how these values are imposed on the students by benefiting from Mesnevi. Especially the anecdotes of Mesnevi are the ideal materials to be used in value education. In this regard, sample lesson plans involving Mesnevi anecdotes are formed in the thesis. During classes, various education methods are used in order to eliminate monotony and increase the efficiency of the classes.