Ayetler ve Türk edebiyatı örnekleriyle bediî sanatlar
Bedi arts with the examples of verses and Turkish literature
- Tez No: 428176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bedi' i, Kur'an-ı Kerim, Türk Edebiyatı, Edebi Sanat, Bedi, Holy Quran, Turkish Literature, Literary Arts
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Arapça Kur'an dili olması nedeniyle tarih boyunca öğrenilen bir dil olmuştur. Arapça zengin bir dil olduğundan dolayı, söz sanatları yönünden de çeşitlilik gösterir. Arapçanın zengin edebi çeşitliliğinin en önemli örneklerinden birisi de Kur'an-ı Kerim'dir. Edebi sanatlar yönünden Türk edebiyatımız da çeşitlilik gösterir. İki zenginliği karşılaştırmak bu sanatların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Çalışmamız Belagat, Bedi' ilmi, Bedi ilmi ve Kur'an, Bedi ilmi alt disiplinleri, Bedi ilminin Kur'an-ı Kerim ve Türk edebiyatındaki örneklerle karşılaştırılmalı imcelemesidir. Çalışmamızda Bedi' ilmini Kur'an'dan örneklerle ve Türk edebiyatındaki örneklerle karşılaştırarak konunun daha iyi anlaşılmasını sağladık. Bu sanatların edebiyatımız ve Kur'an-ı Kerim'de müşterek bulunduklarını ortaya koyduk.Bu konuda yapılan çalışmalara katkıda bulunmak istedik. Özellikle ilmi edebi sanatları örneklerle açıklarken olabildiğince sade ve anlaşılır örnekler kullandık ve örnekler üzerinde açıklamasını yaptık.
Özet (Çeviri)
Arabic language has been a learned language throughout history due to the fact that it is the language of our Holy Quran. Because Arabic is a rich language, it varies in terms of speech arts. One of the most important examples of the rich literary diversity of the Arabic is the Quran. In terms of literary arts, Turkish literature also shows richness. Comparing two wealth will contribute to a better understanding of these arts. Our study is the comparative analysis of Rhetoric, Bedi 'knowledge, Bedi' science and the Quran, Bed' of scientific sub-disciplines, Bedi 'knowledge of the Holy Koran and the examples of Turkish Literature. In our study, we have provided a better understanding of the subject by comparing Bedi 'knowledge with the samples of the Koran and Turkish literature. We have demonstrated that these arts are together in our literature and the Holy Quran. We want to contribute to the efforts made in this regard. Specifically, while we are explaining literary arts with examples, we use quite simple and understandable examples and we make the necessary description on the examples.