Sehâvî'nin hocaları özelinde IX. asırda hanım muhaddisler
Women transmitters of hadith in IX. century with special attention to teachers of al-Sahawi
  1. Tez No: 428180
  2. Yazar: HAYRİYE BETÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanım Muhaddisler, Sehâvî, Mısır, Hadis, İcâzet, Memlükler, Women transmitters, al-Sakhawi, Egypt, hadith, ijazat, Mamluks
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İslâm dininin Kurân-ı Kerîm'den sonraki temel kaynağı olan hadislerin gelecek nesillere aktarımında, Hz. Peygamber (s.a.s) devrinden itibaren erkeklerin yanı sıra hanımlar da imkânları nispetinde kendilerini yetiştirmiş, çeşitli hizmetler ifa etmişlerdir. Ancak onların bu faaliyetlerini başlangıçtan günümüze taşıyacak müstakil bir eser bulunmamakla birlikte, sayısı gayet az olan birkaç ilmî çalışma belirli dönemlere has kılınarak yazılmış, hanımların yaşadığı devirlerdeki konumları ve eğitime katkıları ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, günümüzde kadınların eğitim ve öğretiminin lüzumunu ortaya koymak amacıyla hicrî IX. asrın büyük hadis âlimlerinden olan Sehâvî'nin (v.902/1496) yetişmesine katkı sağlayan hanımların Memlükler döneminde sosyal hayattaki konumu, eğitimi, ilme özellikle de hadis ilmine dair rivâyet, hıfz, tedris vb. hizmetleri tespit edilerek ele alınmıştır. Ayrıca es-Sehâvî'nin gerek icâzet alarak gerekse icâzet dışında bir yolla kendisinden hadis aldığı hanım hocaları, kendi telif ettiği ed-Dav'ül-Lâmi' Li Ehli'l-Karni't-Tâsi' eserinden yola çıkılarak tespit edilip kısa hal tercemeleri verilmiştir. Mezkûr konuda Fatma KAVŞUT'un Kadınların Hadis İlmindeki Yeri Hicrî IX. Asır Memlükler Dönemi isimli çalışmasının olmasıyla birlikte bizim ortaya koyacağımız meseleler kendinden önceki bu çalışmanın tamamlayıcı zinciri olacaktır.
Özet (Çeviri)
From the age of Prophet Muhammad (PBUH) convey the hadith which is the second major source of Islam after the Quran to the next generations men as well as ladies educated themselves in proportion to the facilities they have and they perform a variety of services. But from the beginning till today there is no a self-contained work about their activities nevertheless there is a few scientific work which are written in specific certain periods about the position and contribution to education of the ladies in their times. In this work to reveal the need of the education of women we identified and adverted the ladies -in the age of Mamluks their position in the social life, about their education, science especially hadith science narrative, memorization and teaching- who are contributed to the growth of the great hadith scholar al-Sahawi (902/1496) in the hijri IX century. In addition, the hadith which al-Sahawi took with ijazat or without ijazat from his lady teachers are identified in his work al-Dav al-Lame Li Ahl al-Qarn at-Tase is given in short translations. As well as there is a study about the mentioned subject but the issues we will revealed are completed the study before.