Kamu hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin sözleşmelerin hukuki rejimi
Legal regime of contracts related to the execution of public services
  1. Tez No: 428207
  2. Yazar: FEİZA AĞGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, İdari Sözleşme, Özel Hukuk Sözleşmesi, Özelleştirme, Kamu Özel Ortaklığı, Public Service, Administrative Contract, Contract of Private Law, Privatization, Public Private Partnership
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı kamu hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin sözleşmelerin hukuki nitelik ve hukuki rejiminde yaşanan dönüşümü takip etmektir. Kamu hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin sözleşmelerin hukuki niteliği ve bundan hareketle tabi oldukları hukuki rejim, esas olarak yargı içtihatları ile idari sözleşme ve kamu hukuku rejimi olarak belirlenmiştir. Ancak küresel iktisadi ve politik eğilim ve ulusalüstü yapılanmalarla kurulan bağımlılık ilişkileri, Türk yasa koyucusunun kamu hizmetleri alanındaki tasarruflarını da etkilemiştir. 1980 sonrasında yasa koyucunun içtihatla uyumsuz tasarrufları dikkati çekmektedir. Bu tasarruflar sebebiyle Yüksek Yargı ile Yasama arasındaki çatışma, Anayasal değişiklik ile son bulmuştur. Kamu hizmetlerinin yürütülmesini konu edinen pek çok sözleşme, değiştirilen Anayasa hükmünün ardından yasa ile kamu hukuku alanından özel hukuk alanına taşınmıştır. Özel hukuk sözleşmeleri ile yürütülmesi amaçlanan her bir hizmet alanı için yapılan yasal düzenlemeler, mevzuatın parçalı bir görünüm taşımasına sebep olmuştur. Bu parçalı görünüme son verecek model olarak kamu özel ortaklığı modeli geliştirilmiştir. Anayasa değişikliği öncesinde kamu hizmeti imtiyaz sözleşmelerine yüklenen kapsayıcı hukuki rejim anlamı, kamu hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin özel hukuk sözleşmelerinin kapsayıcı hukuki rejimi olarak, bu kez kamu özel ortaklığı sözleşmelerine yüklenecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to trail the transformation of the legal character and the legal regime of the contracts related to the execution of public services.The legal character of the contracts related to the execution of public services, and on the basis thereof the legal system they are subjected to, has been determined by the judicial precedent as the regime of administrative contracts and public law. However, the relations of dependency established with the global financial and political tendencies and supranational structures has affected the Turkish lawmaker's dispositions in the field of public services. Lawmaker's dispositions after 1980 draw attention for being incompatible with the case law. The controversy between the High Judiciary and the Legislature caused by these dispositions ceased by constitutional amendment. Upon the constitutional amendment, many contracts related to the execution of public services relocated by law from the field of public law to the field of private law. Legislation enacted for each and every field of service that was aimed to be executed with contracts of private law caused a fragmental picture within the legislation. Public-private partnership model has been developed as the model to conclude this fragmental picture. The designation of inclusive legal regime attributed to the concession contracts before the constitutional amendment will now be attributed, as the inclusive legal regime of the contracts of private law on the execution of public services, to the public-private partnership contracts.