Alkol ve uyuşturucu madde kullanımının suçlu davranışla ilişkisi: Ankara ceza infaz kurumları örneği
Association between alcohol and drug use with criminal activity: A sample of Ankara prisons
  1. Tez No: 428215
  2. Yazar: KÜRŞAD ŞAHİNLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TEKİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Sociology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, Uyuşturucu Maddeler, Suç, Mahkûmlar, Uyuşturucu Madde Türleri, Suç Türleri, Alcohol, Drugs, Crime, Prisoners, Types of Drugs, Types of Crime
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tezin amacı alkol ve uyuşturucu madde kullanımının suçlu davranışa etki edip etmediğini araştırmak ve bu iki problem davranışla alakalı çözüm önerileri getirmektir.Çalışma uyuşturucu madde kavramının tanımlanması ve sınıflandırılmasıyla başlamış, uyuşturucu suç ilişkisiyle alakalı daha önceki çalışmalar incelenerek devam edilmiştir. Ankara ilinde bulunan ve anket çalışması yapılmasına Bakanlıkça izin verilen ceza infaz kurumlarında mahkûmlarla yüz yüze görüşme yöntemiyle anket çalışması yapılmıştır. Çalışma evrenini Ankara ilindeki altı adet ceza infaz kurumunda 2014 Aralık ve 2015 Ocak ayı itibariyle hükümlü ve tutuklu olarak bulunan 4220 mahkûm oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu kurumlarda bulunan mahkûmlardan görüşmeyi kabul eden 346 kişiden oluşmaktadır. Saha çalışmasından elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirmeye alınmış, betimleyici analizler ve çapraz tablolar araştırmada kullanılmıştır. Bulgulara göre mahkûmların % 80 'ini erkekler oluşturmakta, yaş ortalamaları ise 35'tir, % 52,7'si evlidir. En çok işlenen suç % 17,3 ile yaralama, devamında % 16,7 ile adam öldürme suçu ve % 13,8'lik bir oranda cinsel taciz ve tecavüz suçları, suç işleme yaşı ise ortalama 31'dir. Hayat boyu alkollü içki kullanımı bira ve rakı, votka gibi yüksek alkollülerde yaklaşık % 50, alkollü içkiyi ilk kez içme yaşı ortalama 16'dır. Hayat boyu herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullanım % 30,2 ile 104 kişidir. Tüm mahkûmlar içerisinde yaklaşık % 10'unun uyuşturucu madde temin etmek için en az bir kez suç işlediğini belirtmişlerdir. Uyuşturucu madde kullanımı ve suçlu davranış ilişkisini inceleyen teorilerden hareketle ortaya konan bu çalışmanın sonucunda alkol ve uyuşturucu madde kullanımının suçlu davranışla doğrudan ilişkili olduğu ve madde türlerine göre de bu ilişkinin değiştiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze whether alcohol and drug use have an effect on criminal behavior and offer solutions about these two problem behaviors. This study begins with the defining and classification of drugs and afterwards previous studies about drug and crime nexus being analyzied. There has been a face to face survey study with prisoners who are the residents of the prisons of Ankara which is being permitted by Misitry of Justice. The target population of the study is 4220 prisoners and detaines who are staying in 2014 December and 2015 January in 6 prisons of Ankara. The sample consists of 346 prisoners who accept the interview from the residents of these institutions. The data obtained from the fieldwork were evaluated in SPSS, descriptive analysis and cross tabulations were used in the research. In regard to the findings %80 of the prisoners are masculine, average age is 35, %52,7 is married. The most committed crime is by 17 % injury then by 16.7 % homicide and by 13,8 % sexual harassment and assaults, average perpetration age is 31. The proportion of lifelong alcholic drinks like beer, raki and vodka is 50%, the average age of beginning drinking alcohol is 16. 104 persons by 30,2 % tried lifelong any drug at least one time. 10 % of prisoners state they committed a crime at least one time to provide drug. As a consequence of this study, considering the theories analyzing drug use and criminal behavior nexus, it can be claimed that alcohol and drug use has a direct relationship with criminal behaviour furthermore it can be changes by types of drugs.