Filistin halkının Uluslararası Hukuk kapsamında bağımsız bir devlet kurma ve kendi kaderini tayin etme hakkı
The right of establishing an independent state and self-determination of Palestinian people within the scope of International Law
  1. Tez No: 428216
  2. Yazar: Abdallatif YADAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ ANAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Self determinasyon, Filistin Devleti, İsrail, Hukuk, Self- determination, State of Palestine, Israel, Rights
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Filistinlilerin öz vatanında bir İsrail Devleti'nin kurulmasından bu yana, Filistin halkına diğer ülke halklarına tanınan bağımsız devlet kurma ve kendi kaderini tayin etme hakkıyla ilgili düşünme fırsatı dahi verilmemişti. Bu nedenle Filistinliler, bazen askeri, bazen de siyasi mücadeleler ile haklarını aradılar. Bu hak arayışı, Filistin topraklarının tümünün kurtarılması yönündeyken, Haziran 1967'de alınan ağır yenilgi, Filistin için stratejik önem taşıyan toprakların da kaybı ile sonuçlanmıştı. 15 Kasım 1988 tarihinde Filistin Ulusal Konseyi, Batı Şeria ile Gazze Şeridi üzerinde Filistin Devleti'nin kurulduğunu ilan etti. Madrid'deki“Arap - İsrail Barış Süreci”ve akabinde“Barışa Karşılık Toprak İlkesi”üzerine imzalanan“Oslo Anlaşması”kendi bağımsız devletini kurma açısından Filistin halkı için yeni bir ümit ışığı oldu. Ancak çekirdek Filistin Devleti'ni hayata geçirme vakti gelince, Filistin halkı birçok engelle karşılaştı. Filistin - İsrail görüşmeleri bir kısırdöngü içerisinde günümüze kadar devam etmiştir. Bunun üzerine Filistinliler, BMGK'dan, Filistin Devleti'nin BM'ye tam üyeliğini istemiş ve Filistin Devleti'nin kurulması hakkında uluslararası kararın verilmesini talep etmiştir. Böylece bölgesel ve uluslararası kamuoyunda, Filistin Devleti ile ilgili farklı yaklaşım ve düşünceler ortaya çıkmıştır. Ancak, uluslararası hukukta tanınmış olan self determinasyon hakkının, Filistin halkı için de geçerli olduğu, ancak siyasi nedenlerle bu hakkın verilmediği anlatılmak istenmiştir. Bu doktora tezi Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının Uluslararası anlaşmalar ve diğer ilgili protokollerin incelenmesi üzerinden korumaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
(Excluding attachments) Since the foundation of the state of Israel in the homeland of Palestinians, the opportunity to think about the right of founding their own independent country and self-determination, which has been vested to the peoples of other countries, has not been granted to Palestinian people. Therefore the Palestinians have claimed their rights both through military and political struggles. Initially their objective was to retrieve the whole Palestine lands. The harsh defeat in 1967 resulted in the loss of the lands having a strategic importance for Palestine. On November 15, 1988, the Palestine National Council proclaimed that the state of Palestine was founded in the West Bank and the Gaza Strip. The Oslo Agreement, which was signed after“Arab-Israel Peace Process”and the subsequent“Land In Return For Peace Principle”in Madrid has been a glimmer of hope for the Palestinian people for establishing their own independent state. However, when it came time to materialize the core State of Palestine, the Palestinian people have faced a number of obstacles. Consequently, the Palestinians have requested the full membership of the State of Palestine to the UN and demanded a decision about the establishment of the State of Palestine. Thus, different approaches and ideas about the State of Palestine have emerged in both domestic and international public opinion. However, with the right to self-determination recognized in international law that also applies to the Palestinian people for political reasons was meant not given this right. Thus this dissertation examines Palestinian people's right to self-determination, use investigation international law and other related treaties.