Kamuda güvenlik amaçlı kullanılan biyometrik sistemlerin karşılaştırılması
The comparison of biometric systems used for security purposes in public
  1. Tez No: 428229
  2. Yazar: TANYEL YUCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyometrik Sistemler, Güvenlik Sistemleri, Biyolojik Ölçüm, Biyometrik Veri, Kamu, Biometric Systems, Security Systems, Biological measurements, Biometric Data, Public
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde geçmişe göre bir bölgeye izinsiz girme gibi konuların oldukça güç bir hale gelmesinde güvenlik sistemlerinin katkısı büyüktür. Güvenlik sistemlerinin tarihsel süreçteki gelişimi incelendiğinde, en önemli değişimin bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ile birlikte yaşandığı görülmektedir. Bundan önceki dönemde daha çok mekanik yöntemlerle yapılan güvenlik kontrolleri, bu dönemden sonra daha dijital sistemlerle, bilgisayar üzerinden ve daha yüksek kesinlikle yapılmaktadır. Bu noktada biyometrik sistemler devreye girmektedir. Biyometrik Sistemlerde kullanılan biyometrik veri, biyolojik olarak sahip olduğumuz veri olup, insan biyolojisinin değişmesi çok zor olan özelliklerini içermektedir. Bu Çalışmada Biyometrik sistemlerin avantajları ve dezavantajları ortaya çıkarılarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Biyometrik sistemleri karşılaştırmak için çalışma 17 alt başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın amacına uygun olarak kamu kurumunda biyometrik sistem kullanan toplam 82 personel ile anket gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel veriler toplanmış ve araştırma deseni“genel tarama modeli”olarak belirlenmiştir. Ayrıca, biyometrik sistemlerle ilgili yerli ve yabancı kaynaklar incelenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve ki kare hesaplaması kullanılmıştır. Biyometrik sistemlerin güvenilir sistemler oldukları ve irdelenen biyometrik sistemlerin kendilerine göre eksileri ver artıları olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Security systems have a great impact on reducing unauthorized enterances when compared to the past. When we analyse the development of security systems through history, it is evident that the greatest difference has been maintaned with the development of computer technology. Before computer technology, security control was maintained withmechanical methods, however with computer technology security is maintained with digital systems, through computers and with higher reliability. Biometrics Systems come into action at this point. Biometric data which is used in biometric systems are the biological data which we have and it includes features of human biology which are very hard to change. This study aims to ıdentify the advantages and disadvantages of Biometric Systems and make a comparison of the Biometric Systems. In order to compare the Biometric Systems, the study has used 17 sub headings. A questionaire has been administered to 82 staff members who are working with Biometric Systems in public offices. Quantitative and qualitative data has been collected through out the research. The analysis design/method used is general searching method. Local and international resources have been analyzed about Biometric Systems. Percentage, frequency, arithmetic mean, standart deviation and chi-square calculation has been used in data analysis. The research results show that Biometric System are reliable systems and the analyzed Biometric Systems each have their own advantages and disadvantages.