Arap – İsrail münasebetlerinde ABD politikasının rolü (1973-2014)
The role of USA policy on Arab-Israeli relations (1973-2014)
- Tez No: 428230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, ABD, Arap – İsrail İlişkileri, Ortadoğu, Palestine, Israel, USA, Arap-Israel Relations, Middle East
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1973-2014 yılları arasındaki Arap – İsrail münasebetlerinde ABD politikasının rolünü ve bu rolü etkileyen faktörleri incelemektir. 1973 yılı ABD'nin Ortadoğu'ya, özellikle Arap – İsrail münasebetlerine yaklaşımında bir dönüm noktasını teşkil etmektedir. Sovyetlerin desteklediği Mısır'ın İsrail'i mağlup etmesi, ABD'nin politikasını revize etmesine neden olmuştur. ABD'nin dış politikasını etkileyen faktörler içerisinde Sovyetlerle rekabetle birlikte dini, ekonomik ve siyasi unsurlar da yer almaktadır. Özellikle Yahudi Lobisinin etkisi İsrail ile ilgili politikalarda belirgin bir şekilde hissedilmektedir. Lobinin temel amacı ABD'nin Ortadoğu politikasının İsrail çıkarları doğrultusunda şekillenmesini sağlamaktır. ABD'nin İsrail aleyhine veya Filistin lehine hazırlanan BM taslaklarında veto hakkını kullanması lobi faaliyetlerinin başarılı olduğunu göstermektedir. İsrail'in güvenliğinin ve istikrarının korunması sadece Yahudiler açısından değil diğer dini grupların da lobicilik faaliyetlerinin vazgeçilmez unsurudur. Bununla birlikte enerji kaynaklarından dolayı da ekonomik kaygılar söz konusudur. Kritik enerji geçiş noktalarına hakimiyet hem kaynakların kontrolünü sağlayacak hem Rusya'nın yayılmacı politikasını önleyecektir. Ancak çıkar çatışmaları gerçek barış yapma fırsatlarının kaybedilmesine neden olmaktadır. Tarafların gücü dengeli olmadığı sürece barışa ulaşmak pek mümkün görünmemektedir. İsrail'in ABD'den her türlü ve sonsuz yardımlar alması nedeniyle bölgede görece üstünlük sağladığı sürece barışa ulaşmak imkânsız gibidir. Bölgede güven ve istikrarın sağlanabilmesi için Filistin'in kendi içerisinde bütünlüğünü sağlaması, çözüm bekleyen mülteciler, Kudüs, İsrail yerleşimleri ve su gibi sorunların bir an önce halledilmesi ve İsrail devletinin yayılmacı politikasından derhal vazgeçmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the role and factors of USA policy on Arab-Israeli relations between 1973 and 2014. The year 1973 is a milestone in the policy approach of USA towards Middle East, in particular Arab-Israeli relations. The victory of Eygpt supported by USSR against Israel forced USA to revise its policy. There are also religious, economic, and political issues affecting USA foreign policy as well as competition with USSR. Especially, the effect of Jewish Lobby is obvious regarding policies on Israel. The main aim of the lobby is to shape USA Middle East policy on behalf of Israeli interests. The use of veto right of USA on UN proposals for creating advantage for Palestine and disadvantage for Israel reveals that lobbying is successful. Protection of Israeli's security and stability is indispensible part of not only Jewish lobby but also other religious groups. However, economic concerns are also at hand because of energy sources. Sovereignty on critical energy cross points provide control on sources and stop expansion policy of Russia. Nonetheless, conflict of interests leads to löse real peace making opportunities. Unless powerf of parites are balanced, peace building seems impossible. It is impartly possible to make peace due to USA infinite and various supports to Israel. To ensure security and stability in the region, it is required that Palestine complete its internal integration, problems like Palestenian refugees, Jerusalem, Israeli occupations, and allocation of water be solved, and Israel immediately leave its expansion policy.