Türkiye'de polis eğitimi ve kültürel çeşitlilik
Police education and cultural diversity in Turkey
  1. Tez No: 428228
  2. Yazar: HÜSEYİN ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Education and Training, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis Eğitimi, Demokratik Polislik, Kültürel Çeşitlilik, Meşruiyet, Başörtüsü, Kürtçe, Cemevi, Police Education, Democratic Policing, Cultural Diversity, Legitimacy, Headscarf, Kurdish, Cemevi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Polis, ülke sınırları içerisindeki tüm kültürel çeşitlilik unsurlarına karşı ayrım gözetmeksizin olumlu ve tarafsız yaklaşımlar sergileyebilirse hem kurum olarak kendisi, hem de devlet meşru görülür. Bu ilkenin Türkiye Cumhuriyeti polisindeki ve devletindeki görünümünü belirlemeye yarayacak veriler elde edebilmek bu çalışmanın amacıdır. Çalışma polis adayları üzerinde yürütülmüştür. Polis adaylarının Türkiye'deki üç kültürel kimlik simgesine (başörtüsü, Kürtçe, cemevi) ve üç kültürel kimlik kategorisine (dinsel çeşitlilik, etnik-dilsel çeşitlilik, mezhep çeşitliliği) yönelik tutumları, araştırma sürecinde geliştirilen üç farklı tutum ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Polis adaylarının meslekteki davranışlarının temel belirleyicilerinden olacağı düşünülen bu tutumları analiz edilmiş ve tutumların güçleri tespit edilmiştir. Çözümlemeler neticesinde polis adaylarının başörtüsüne yönelik“çok güçlü”tutumlara, etnik-dilsel çeşitlilik ile mezhep çeşitliliğine yönelik ise“güçlü”tutumlara sahip oldukları görülmüştür. Polis adaylarının dinsel çeşitlilik, Kürtçe ve cemevi konusundaki tutumlarının ise“netleşmemiş”düzeyde bulunduğu tespit edilmiştir. Polis adaylarının bu tutumları arasında çeşitli bağımsız değişkenlere göre anlamlı farklılıklar bulunup bulunmadığı da çalışmada ayrıca incelenmiştir. Çalışmayla, polis adaylarının kendi dinsel, etnik ve mezhebî kimlikleri ile polislik kimliğinin ve kültürünün onların kültürel çeşitliliğe yönelik tutumları üzerinde önemli derecede belirleyici olabildiği kanaatine varılmıştır. Bu tutumların onların gelecekteki davranışları üzerinde etkili olarak hem polis kurumunun hem de devletin meşruiyetine olumlu ya da olumsuz yönde etki etme potansiyeli taşıdığı değerlendirilmiştir. Meşru ve demokratik polislik için polis eğitim birimlerindeki polislik eğitimlerinin polislerin Türkiye'nin kültürel çeşitliliğine yönelik olumlu tutumlarla donatılmasına katkıda bulunacak şekilde gerekirse yeniden yapılandırılmasının yararlı olabileceği sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
If police shows positive and neutral approach to all elements of cultural diversity indiscriminatingly, both the institution itself and the state would be considered legitimate. The objective of this study is to obtain data which will be useful to define the perspective of this principle in State of the Republic of Turkey and in the police of Turkish Republic. This study was conducted on police candidates. Attitudes of police candidate against three symbols of cultural identity in Turkey (headscarf, Kurdish, Cemevi) and three categories of cultural identity (religious diversity, ethnic-linguistic diversity, sectarian diversity) were measured by using three different scales of attitude developed for this research. These attitudes, considered as main determinants of police officers' behaviors in their professions, were analyzed and power of these attitudes were identified. As a result of analyses, it is seen that police candidates have“very strong”attitudes towards headscarf,“strong”attitudes towards sectarian and ethnic-linguistic diversity. This study shows that the attitudes of police candidates towards the issues of religious diversity, Kurdish and Cemevi was“not clear”. It is also examined whether or not there are significant differences according to various independent variables in the attitudes of police candidates. This study argues that religious, cultural and ethnic identity of police candidates seems to be significant determinant for their attitude towards cultural diversity. It is evaluated that these attitudes of police candidates might influence their future behaviors and they might have a potential to affect legitimacy of both police institution and state either in a positive or in a negative way. It is concluded that in order to donate police officers with positive attitudes towards Turkey's cultural diversity, reviewing police training in police training units would be useful for legitimate and democratic policing.