Orta türkçe sözlüklerindeki söz varlığının eş değerlikler bakımından art süremli ve eş süremli karşılaştırması (İsimler)
The comparison of vocabulary in the middle Turkic dictionaries in terms of equivalence of diachrony and synchrony (Nouns)
- Tez No: 428260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET VEFA NALBANT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orta Türkçe, eş değer, Dįvānü Luġāti't-Türk, söz varlığı, sözlük, Middle Turkic, equivalence, Dįvānü Luġāti't-Türk, vocabulary, dictionary
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2688
Özet
“Orta Türkçe Sözlüklerindeki Söz Varlığının Eş Değerlikler Bakımından Art Süremli Ve Eş Süremli Karşılaştırması (İsimler)”adını taşıyan tezimizde Dįvānü Luġāti't-Türk'teki madde başı isimler eş değerlikleri bakımından Orta Türkçenin diğer sözlüklerindeki isimlerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız giriş dışında iki ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Orta Türkçenin söz varlığı kendi içinde bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Değerlendirme ölçütü çalışmamızın asıl konusu olan eş değerlik olmuştur. Burada sözcüklerin anlamları verildikten sonra köken bilgileri aktarılmıştır. Son olarak da her sözcük bire bir, bire çok, bire hiç, yalancı eş değerlik başlıkları altında diğer sözlüklerdeki sözcüklerle karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde Swadesh'in belirlediği temel sözcüklerin Orta Türkçenin söz varlığındaki ve çalışmamıza almış olduğumuz bugünkü Türk lehçelerindeki durumu benzerlik-farklılık açısından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis named as“The Comparison of Vocabulary in the Middle Turkic Dictionaries In Terms of Equivalence of Diachrony and Synchrony (Nouns)”headword in Dįvānü Luġāti't-Türk are wieved from a persfective of equivalence by compering the headword in the other dictionaries of Middle Turkic. Our study has two main sections except introductory section. In the first section, the vocabulary of Middle Turkic is put to evaluation in itself. Measure of valuation is equivalence that is the main topic of our study. Here: After the meanings of vocabularies are given, the information of the derivations of words are given too. And finally every word is compared with the other words in other dictionaries under the titles of one to one, one to many, one to zero and false friends. In the second section the position of the main words that are determined by Swadesh, in Middle Turkic vocabulary and also today's Turkish dialects that take place in our study is surveyed in terms of similarity and diversity. And in the last section finds that we gain from our study are commented.