Peçenek ve Kıpçakların Bizans Devleti ile olan ilişkileri
The relationships of Pechenegs ond Kıpchaks with Byzantine State
  1. Tez No: 428284
  2. Yazar: ÇETİN DAMAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN GÜÇLÜAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Peçenek, Kıpçak, Barbar, Göç, Central Asia, Pechenegs, Kıpchaks, Barbarie, Migration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya tarihi içerisindeki en önemli milletleri arasında gösterilen Türkler, ilk ortaya çıktıkları coğrafyada; iklimin elverişsizliği, otlakların darlığı, salgın hastalıklar, iç ve dış baskılar, yeni yurtlar elde etme arzusu vb. gibi nedenlerden dolayı M.Ö. IV. yüzyıldan başlayıp M.S. XV. yüzyıla kadarki tarihi süreçte düzenli ve süreklilik arz eden göç dalgaları halinde Orta Asya merkezli olarak göç hareketlerinde bulunmuşlardır. Türk tarihinin arka ve tozlu sayfaları arasında kalan Peçenekler ve Kıpçaklar, IX. yüzyılda Orta Asya'dan batıya doğru göç ederek sırasıyla Kafkaslar, Karadeniz'in kuzey bozkırları, Orta Avrupa, Balkanlar ve Anadolu coğrafyalarına yayılmışlar. Hatta Kıpçakların bir kısmı ise Ortadoğu ve Güney Asya coğrafyalarını da içine alacak şekilde geniş bir alana yayılmışlardır. Bu geniş coğrafyalarda hüküm süren Peçeneklerin ve Kıpçakların, bu sahada; Hazar, Moğol, Gürcü, Selçuklu Rus, Bulgar, Macar ve Bizans İmparatorluğu gibi döneminin güçlü devlet ve toplulukları ile sürekli olarak temas halinde olmaları hasebiyle bu devlet ve toplulukların kimi zaman kaderlerine dahi direkt olarak etki ettikleri görülür. Her ne kadar Peçenek ve Kıpçaklar yaşadıkları coğrafyalarda yağmacı, yakıp yıkıcı veya işgalci topluluklar olarak gösterilse de dönemin tarihi süreçteki şartları düşünüldüğünde, ''barbarlık'' olarak nitelenen bu faaliyetlerin '' sadece hayatta kalmanın vermiş olduğu bir içgüdüden kaynaklandığı'' görülür. Bahse konu geniş bir coğrafyada hüküm süren Peçenekler ve Kıpçaklar, o dönemde dağınık halde yaşayan diğer Türk zümrelerini bir çatı altında toplayamadıklarından dolayı bahse konu coğrafyalar üzerinde herhangi bir devlet veya hanlık sistemini tesis edememişlerdir. Bu nedenle Peçenek ve Kıpçaklar, zamanla başka kültürlerin tesirleri altına girerek milli kimliklerini kaybetmişler ve Hristiyanlaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
Turk are the most important among the nationality. Their first appearence in their first geography forced them regular and continuously migration from central Asia between B.C. IV. Century and A.C. XV. Century because of the insufficient climate and grassland, epidemics, domecticand foreign pressureans also desire of obtaining new residence. Thus pechenegs and kıpchaks, whose are the between old pages of turkish history, began the migration with exponsion from central Asia to the west in IX. century, in order Caucaus, North steppes of black sea, Central Europa, Balkans and Anatolian geography. Some of Kıpchaks exponded wide range in this area inside of it some parts of Middle East and South Asia. Pechenegs and Kıpchaks, which prevailed in this wide range area affected directly the fortune of Khazar, Mogol, Georgian, Selcuks, Russian, Bulgarian, Hungarian and Byzantium emperor. Although Pechenegs and Kıpchaks are indicated as a destructive community, when that time conditions are thought '' This actions is refured to as ''Barbarie'' it seen an effort for surviving. Pechenegs and Kıpchaks, prevailing in a wide geography couldn't collect other Turkish communities under one roof, so they couldn't be a state and khanate there fore Pechenegs and Kıpchaks under influence of other cultures lost their identity and became Christian.