Kütahya basınında Türkiye'nin NATO'ya giriş süreci(1948-1952)
İn the press of Kütahya Turkey's accession process to the NATO (1948-1952)
- Tez No: 428300
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kütahya Basını, Nato, Türkiye, Sovyet Tehdidi, Komünist Yayılmacılık, Kore Savaşı, Kütahya press, NATO, Turkey, Soviet Threat, Communistic Invasion, Korean War
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra emperyalist bir politika izleyen komünist Sovyetler Birliği, Türkiye'yi tehdit etmeye başlamıştır. Aynı zamanda Avrupa'yı da tehdit eden bu süper güç karşısında Batılı ülkeler ortak savunma amacıyla ittifak arayışlarına girmiş, ABD'nin de destek ve çabaları sonucu, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) oluşturulmuştur. İki kutuplu bir dünyanın oluşmaya başladığı bu dönemde NATO İttifakı, komünist Sovyet yayılmacılığını dengeleyebilecek yegane oluşum olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, iktisadi ve askeri bakımdan zor günler geçirmekte olan Türkiye, NATO ittifakına dahil olmayı en önemli dış politika hedeflerinden biri haline getirmiştir. Nihayet Kore Savaşı ile birlikte Batılı ülkelerin güvenlik çıkarlarının ortaya çıkardığı uluslararası konjonktürde resmen NATO'ya üye olan Türkiye, Sovyet tehdidi karşısında kendini garanti altına almayı başarmıştır. Bu çalışmada; Türkiye'nin NATO'ya giriş süreci Kütahya basını açısından ele alınmıştır. Kütahya basınının bu konuyu nasıl yorumladığı, Kütahya halkının olaylardan nasıl haberdar edildiği, özellikle Kore Savaşı özelinde bu konunun yerel halka nasıl aktarıldığı işlenmiştir. Bu dönemde, Kütahya halkının çoğunluğunun radyo ve yerel gazetelerden başka iletişim imkanının olmadığı düşünüldüğünde, yerel olarak konunun Kütahya basını tarafından halka nasıl sunulduğu önem kazanmaktadır. Yeni bir demokrasi olan Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Kütahya halkı özelinde, Anadolu'daki illerde yerel halka nasıl aktarıldığı ve uluslararası bir konunun yerel basına nasıl intisap ettiği gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communistic Soviet Union that followed imperialist politics after the World War 2 started to threat Turkey. Western countries sought an alliance against this super power, which was also a threat for Europe, for the purpose of mutual defense, and The North Atlantic Treaty Organization (NATO) was founded with support and effort of USA. In the period that the world with two poles started to be formed, NATO alliance emerged as unique formation to balance the invasion of communistic Soviet Union. Therefore, the one of the most important foreign politics goals for Turkey, who had difficult times because of economical and martial situations, was to be included NATO alliance. Eventually, Turkey officially joined NATO with Korean War in the international conjuncture that arose from security benefits of Western Countries. In this article, the entry process of Turkey to NATO was addressed in terms of Kütahya Press. It was stated how Kütahya press interpreted this subject, how events were informed to Kütahya folks, and how these subjects, especially Korean War, were cited to local folks. In this period, it was important how Kütahya press presented this subject as local to Kütahya folks when it was considered that there was no communication opportunity except radio and local press for the most of Kütahya folks. It was studied how the politics of Turkey that was a new democracy country were cited to cities in Anatolia, in particular to Kütahya folks, in this subject, and it was tried unfurl how an international subject was seen by a local press.