Yıkıcı liderlik algısı ve tükenmişlik arasındaki ilişki: Bankacılık sektöründe bir inceleme
The relationship between destructive leadership and emotional exhaustion: A research in Banking sector
- Tez No: 428305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE SEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yıkıcı Liderlik, Tükenmişlik, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarım Hissinde Azalma, Aşırı Otoriterlik, Yetkin Olmamak, Etik Dışı Davranış, Adam Kayırma, Teknoloji Ve Değişime Direnme, Astlara Karşı Duyarsızlık, Destructive Leadership, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personel Accomplishment, Over Authoritativeness, Incompetent, Unethical Conduct, Favouritism, Insist on Technology and Alteration, Apathy to Inferiors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Son yıllarda çalışma hayatında daha sık gözlemlenen tükenmişlik sendromuna neden olan etmenler, kişinin kişisel özellikleri yanında örgütsel faktörlere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Sosyal bir varlık olan bireyin grup olarak hareket etme isteğinin doğal bir sonucu olarak örgüt içerisinde bir lidere gereksinim duyulmaktadır. Liderinin örgüt içerisinde sergilemiş olduğu yıkıcı tutum ve davranışlar çalışanların tükenmişlik halini etkileyebilmektedir. Dolayısı ile bu çalışmanın amacı; yıkıcı liderlik algısının, tükenmişliğin bir öncülü olduğu varsayımından hareketle bankacılık sektörü çalışanlarında yıkıcı liderlik algısı ile tükenmişlik ilişkisini ampirik olarak belirlemektir. Bu bağlamda yıkıcı liderliğin alt boyutlarının, tükenmişliğin alt boyutları üzerindeki doğrudan etkileri araştırılacaktır. Bu kapsamda araştırma kamu ve özel banka çalışanlarına yönelik yapılmıştır. Araştırmaya, 81'i kadın 53'ü erkek olmak üzere toplam 134 kişi katılmıştır. Araştırma problemine uygun bir model seçilmiş olup, verilerin toplanmasında yansız örnekleme tekniklerine başvurulmuş ve verilerin analizinde parametrik ve non-parametrik testlerden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ; yöneticilerin sergilemiş olduğu yıkıcı liderliğin alt boyutlarından aşırı otoriterlik ve liderlik için yetkin olmamanın, çalışanların tükenmişlik durumunu etkilediği tespit edilmiştir. Yöneticinin sergilediği yıkıcı liderlik özelliğinin diğer alt boyutları ise çalışanların tükenmişlik durumu üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the recent years, the factors which cause the burnout syndrome that is observed frequently in working life, can differ according to the organisational constraints beside personal characteristics of employee. An indivudial, as a social creature, is in need of moving by group. As a natural consequence of this, a group leader requirement is occured in organisation. In this case, the behaviours and attitudes of leader as destructive in organisation, can affect the employees' exhaustion level. Therefore, the aim of the study is determining the relationship between destructive leadership perception and the exhaustion experimentally among the banking sector's employees based on the assumption that destructive leadership is a precessor of exhaustion. Concordantly, the direct effects of destructive leadership's sub-dimensions on exhaustion's sub-dimension are going to be searched and analyzed. Within this framework, the research is is applied on public and private banks' employees. Totally 134 employee (including 53 men and 81 women) are participated in the study. An appropriate model is selected for the research problem. In order to analyze collected data, parametric and non-parametcis tests are utilized. According to the research results, it is determined that incompetent for over authoritativeness and leadership as the sub-dimentions of the destructive leadership.