Konya mânileri üzerine bir araştırma ve tasnif çalışması
A research and classification on manis of Konya
- Tez No: 428306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anonim, Konya, Mâni, Tasnif, Anonymous, Konya, Mani, Categorization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Mâniler, Türk toplumu tarafından en çok sevilen ve kullanılan tür olarak anonim halk edebiyatının mahsulleri arasında yerini almışlardır. Bu durumdan hareketle mâniler, sözlü geleneğin en önemli taşıyıcıları olmuşlardır. Selçuk Üniversitesi Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulduğu günden bu yana Konya vilayetindeki derlemelerden büyük oranda yararlanarak yaptığımız araştırmaları,“Konya Mânileri Üzerine Bir Araştırma ve Tasnif Çalışması”adlı yüksek lisans tezimizde ortaya koyduk. Bu yaptığımız çalışma, Konya'da derlenmiş mâniler ile sınırlıdır ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde Türk halk edebiyatında mâni kavramı ile ilgili tanımlar verilmiş, mânilerin tarihi gelişimi incelenmiş, mâni türü ile ilgili teknik ve teorik bilgiler aktarılmıştır. Mânilerin muhtevasında yer etmiş hemen hemen tüm konular incelenmiş, araştırmacıların mâni üzerine yaptıkları tasnifler ve çalışmalara yer verilmiştir. Anonim Halk Edebiyatı ürünlerinden olan türkü, ağıt, ninni, halk hikâyesi, destan, fıkra, masal, bilmece, tekerleme, dua, beddua, deyim ve atasözleri ile mâninin ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde ise Konya'da mâni söyleme geleneği değerlendirilmiş, derlenmiş Konya mânileri üç ana tasnife tabi tutulmuştur. Şekil, konu, hazırlanış ve uygulanışlarına göre üç ana başlıkta tasnif edilmiş mâniler çeşitli örneklerle sunulmuştur. Sonuç olarak; ek metinlerle belirtilen kısımda, mânilerin içerisinde geçen arkaik sözcükler basit bir mâni sözlüğü yapılarak anlamlandırılmaya çalışılmıştır. En son kısımda ise tezimizde kullandığımız kaynakçalar üç kısma ayrılmıştır. Bu üç kısımdan ilki kitap bibliyografyası, ikincisi sanal ağ kaynakçası, üçüncüsü ise kaynak kişileri ve mahsulleri derleyen şahısları verdiğimiz kaynakçadır.
Özet (Çeviri)
Manis (Turkish poems) have taken its place among the most favorite and used productions of anonymous folk literature. Based on this fact, Turkish poems have become the most important transmitter of verbal tradition. Benefitting from the compilations done in the province Konya since Turkish Folk Culture Research and Application Center of Seljuk University was established, we carried out our research in this master's thesis named as 'A Research and Classification on Manis of Konya'. This study is limited to the manis compiled in Konya and consists of two main chapter. In the first chapter of our research, definitions related to the term 'mani' in Turkish folk literature was given, historical development of manis was examined, theoretical and technical information as to this genre was discussed. All of the topics covered in the content of manis were examined in details as well as studies and classifications related to manis carried out by researchers were given place throughout this chapter. The relationship between mani and such productions of Anonymous Folk Literature as ballad, dirge, lullaby, epic, anecdote, fairy tale, riddle, rhyme, pray, curse, idiom and proverb was investigated. In the second chapter, tradition of saying mani in Konya was evaluated and compiled Konya manis were divided into three categories. Manis which were categorized in three main parts as shape, topic, preparation and application were presented with examples. Consequently, in addition, in an attempt to give the meaning of archaic words included in manis, a simple mani dictionary was conducted. In the last section, references used throughout the thesis by means of citations and quotations were divided into three categories. The first category is bibliography of the book whereas the second is references for virtual network. The last and third category is reference section in which people compiling manis were given.