Yönlendirme grafiklerinin (Sokak tabela yazılarının) seramik yüzeyler üzerine uygulanması
The application of wayfinding graphics (Street signs) on ceramic surfaces
  1. Tez No: 428313
  2. Yazar: SİBEL YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUREDDİN GÜLAÇTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çini Plaka, Seramik Tabela, Sokak Tabelası, Yönlendirme Grafikleri, Tile Plate, Ceramic Signs, Street Signs, Wayfinding Graphics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı yönlendirme grafiklerinden olan sokak tabelalarını incelemektir. Bu ana amaca bağlı olarak Dünya'nın farklı ülkelerinde yer alan ve özellikle Avrupa'nın, dünyanın bazı ülkelerinde ve Türkiye'nin bazı şehirlerinde bulunan farklı malzemeler ile yapılan sokak tabela örnekleri araştırılmıştır. Bu doğrultuda Kütahya'daki metalden yapılmış olan sokak tabela uygulama örneklerinin seramik sokak tabelaları olarak yeniden uygulanması önerimin de bulunmak amaçlanmıştır. Ayrıca yeni tasarım uygulamaları oluşturulurken uygulama sonuçlarını ortaya koymak da düşünülmüştür. Araştırmada nitel yöntemlerden, gözlem ve genel tarama modellerinden ve literatür taramasından yararlanılmıştır. Bu araştırma genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“İç ve Dış Mekân Yönlendirme Grafiklerinin Tanımı, Amaçları ile Yurtdışı ve Yurtiçi Örneklerine”yer verilmiş; İkinci bölümde“Yazının Tanımı ve Tarihçesi, Sokak Tabelalarında Kullanılan Yazı Karakterlerine”; Üçüncü bölümde“Sokak Tabelalarında Kullanılan Çamur Bünyenin Seçim Nedenleri ile Seramik Sokak Tabelalarının Yapım Aşamaları ve Seramik Sokak Tabelalarının Uygulama Örneklerine”yer verilmiştir. Ayrıca bu çalışma sürecinde yurtdışında İspanya, İrlanda, Hollanda, İngiltere ve Fransa'daki seramik sokak tabelaları yerinde incelenmiş, Türkiye'de de bu tabelalardan esinlenerek yeni fikirler ortaya konabileceği düşünülmüştür.Bu araştırma sonucunda Kütahya'nın çinicilik sanatını seramik sokak tabelaları olarak da uygulanmasını sağlamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the street signs which are the sort of wayfinding graphics. Based on this main purpose, street signs samples which are made of different materials located in all over the world but especially some countries located in Europe and in the world and some cities in Turkey were investigated. In this regard, as a recommendation, it has been aimed that ceramic street signs should be implemented in place of the ones made of metal in Kütahya. In addition, it has been intended to reveal the results of the implementation when creating new design applications.In this study, qualitative methods, observations and general screening models and literature of this field were used. This research consists of three parts. In the first part, it includes“Description of the Inner and Outer Space, the Purposes and Domestic and Foreign Case”. In the second one,“Definition and History of Writing and Typeface Used in the Street Signs”can be found. In the third part, there are“Selection Reason of Clay Bodies Used in the Street Signs, Production Phase of Street Signs and Application Examples of Street Signs”. Moreover, street signs made of ceramic in Spain, Ireland, Netherland, and France were also examined on the spot and it has been thought that new ideas can be revealed by the inspiration of these street signs seen in those countries. In this research, it has been aimed to be practiced the tile art for the implementation of street signs.