Finansal tüketicilerden faiz dışında alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağının Borsa İstanbul'da işlem gören banka hisse senedi getirilerine etkisi
Impact of draft regulation related to fees, commissions and expenses other than interest charged from financial consumers on stock returns of banks traded on borsa İstanbul
- Tez No: 428312
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MESUT KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Anormal Getiri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Etkin Piyasalar Hipotezi, Olay Çalışması, Yarı-Güçlü Formda Piyasa Etkinliği, Abnormal Return, Banking Regulation and Supervision Agency, Efficient Markets Hypothesis, Event Study, Semi-Strong Form Market Efficiency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türk bankacılık sektöründe, bankalar tarafından sunulan ürün ve hizmetler karşılığında finansal tüketicilerden alınan ücret, komisyon ve masraflar gerek kamuoyu, gerek medya, gerekse de tüketici hakem heyetleri vb. gibi pek çok platformda gündeme gelmiş, yoğun tartışmalara ve müşteri şikayetlerine konu olmuştur. Kamuoyunu uzun süre meşgul eden bu konu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 21 Ağustos 2014 tarihinde yayımlanan bir yönetmelik taslağıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Yukarıda sözü edilen yönetmelik taslağının kamuoyuna duyurulmasının, Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların hisse senedi getirileri üzerindeki kısa vadeli etkilerinin incelenmesi ve Borsa İstanbul Pay Piyasası için yarı-güçlü formda piyasa etkinliği hipotezinin geçerli olup olmadığı, çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede, olay çalışması metodolojisinin kullanıldığı çalışmada, 11 bankadan oluşan bir örneklem setinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yönetmelik taslağı duyurusunun olay tarihinde ve sonrasındaki günlerde hisse senedi getirileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı anormal bir tepki yaratmadığını, olay tarihi öncesindeki belirli günlerde ve dönemlerde istatistiksel anlamlılığa sahip anormal getirilerin elde edilebildiğini, olayın piyasa oyuncuları tarafından önceden tahmin edildiğini, öngörüldüğünü ve Borsa İstanbul Pay Piyasası'nın yarı-güçlü formda etkin olduğunu, göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The fee, commissions and expenses collected from financial consumers in return for products and services offered by banks in the Turkish banking industry have become a current issue in many platforms such as the public opinion, media as well as arbitration committess for consumer problems, and led to intensive discussions and customer complaints. Occupying the public agenda for a long time, this issue has take on another dimension with a draft regulation issued on August 21, 2014, by the Banking Regulation and Supervision Agency. Examination of short-term effects announcement of above-mentioned draft regulation to the public on stock returns of banks that are traded at Borsa Istanbul and whether or not the semi-strong form market efficiency hypothesis applies to the Borsa Istanbul Equity Market constitute the subject-matter of this study. Accordingly, a sample group consisting of 11 banks was used in the study, where event study methodology is adopted. Findings of the study indicate that announcement of draft regulation did not make a statistically significant reaction in the stock returns on and after the date of announcement, statistically significant abnormal returns were acquired on certain days and periods before the event, such development was forecated and anticipated by the market palayers, and Borsa Istanbul Equity Market is semi-strong form efficient.