Göç ve kentleşme: Digorlu pazarcılar örneği
Migration and urbanization: Sample of bazaar selllers from digor
  1. Tez No: 428329
  2. Yazar: ÖMER ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESTER RUBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: göç, kent, kentleşme, kentlilik, Digor, pazar, zorunlu göç, soylulaştırma, kentsel dönüşüm, ilişkiler ağı, üretim ilişkileri, Migration, urban, urbanization, Digor, gentrification, forced migration, mode of production, social networks, urban transformation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul'un Anadolu yakasındaki pazarcıların önemli bir bölümünün Digorlu olmasının sebepleri ve pazarların İstanbul açısından önemi ve dönüşümünü açıklamaktır. Digorlu pazarcılar üzerine yapılan bu çalışma ile günümüz kentinin göçmenlik ve kentlilik olguları bağlamında dönüşümünü etkileyen dinamikler ve süreçler; pazar nezdinde gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tez Digorluların pazara nasıl giriş yaptıklarına ve pazarda nasıl yoğunlaştıklarına bakmaya odaklanmıştır. Bu sorulara bakılırken, kent ile Pazar arasında kurulan ilişki ile, pazarcıların göç ettikleri bölge ve dönem itibari ile diğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden göç eden insanlarla hangi yönden ayrıştıklarına bakılmıştır. Pazarcıların kent ile kurdukları ilişkinin dönüşümü, ve göçün biçimi arasındaki ilişkiye dair cevaplar aranmıştır. Çalışmada göç ve kent olguları usu açıklanmaya çalışılmış, ve bu olguların kuramsal olarak nasıl tarif edildiği ve dönüştüğü gösterilmeye çalışılmıştır. Kentleşme ve göç arasındaki ilişki gösterilmeye çalışılmıştır. Kentliliğe dair modernist ve post- modernist yaklaşımlar üzerine tartışma yapılarak pazarcıların kentlileşmesi tanımlanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak kentin mutenalaştırılması sonucunda pazarların yeni konumları tartışılmıştır. Digorluların İstanbul'da kurdukları ilişki ağlarına bakmadan evvel tarihsel olarak birbirleriyle nasıl ilişkilendiklerine bakılmış, pazarda Digorluların baskın bir şekilde var olma sebeplerine cevaplar bulunmuştur. pazarcıların kentleşmesini ve göçünü temel olarak etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu tez İstanbul gibi hareketliliğin çok fazla olduğu kentte göçün sürekliliği ve ilişki ağları ile emek yoğun sektördeki insanların var olmasına ve devamlılık getirmesini açıklamaktadır.Bu bağlamda sosyal ilişkiler ağı ile kentte bir iş kolunda yoğunluklu olarak var olabilen pazarcıların göçünün etkisi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out why the bazaar sellers in the Asian side of Istanbul are generally from Digor and how important the bazaars for Istanbul and how it is evolved. This work, which is based on bazaar sellers from Digor, tries to reveal the dynamics and processes that transformed in the context of migration and urbanization of today's city; with the data which was acquired from the field study in the bazaars. In order to achieve this objective, the thesis focuses on how the people from Digor entered in to the bazaars and how they have concentrated in there. The answers were searched about the transformation of relationship between the bazaar sellers and the type of the migration. In this work, the concept of migration was explained, and in order to look at to the phenomenon of migration theoretically, a literature research was made. The migration concept was examined that what differs on the places that are emigrant and migrant and how it evolved in the example of Turkey. the notion of urban and urban theories was emphasized and a literature research about the urban was presented. The urban's formation and transformation was examined historically and urban's historical condition was debated. Urban, which was changed and transformed within the neo-liberalism, was tried to be defined. And the relationship between the urbanization and migration was to be displayed. With the gentrification policies, made in the urban area, the new position of bazaars was to be discussed. Before looking at the relationship between the people from Digor and Istanbul, how they were related themselves with each other historically and the specific condition of Digor people were defined. The interviews, which were made with bazaar sellers from Digor, existence and persistence of people that work in a labour intensive sector in Istanbul which is an urban area that the mobilization is so great.