Louis Althusser'in Devletin İdeolojik Aygıtları adlı eseri bağlamında, günümüzde sosyal medya ve iktidar ilişkilerinin sosyolojik analizi
Today sociological analysis of the social and power relations Louis Althusser's Ideological Apparatus of the State in the context of his work
- Tez No: 428375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Louis Althusser, İdeoloji, İnternet, Sosyal Medya, İktidar, Siyaset, Louis Althusser, Ideology, Internet, Social Media, Government and Politics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Louis Althusser'in“Devletin İdeolojik Aygıtları”kavramsallaştırması bağlamında günümüzde devletin ve iktidar aygıtının medya ve sosyal medya üzerinde kontrol ilişkisini tartışmaktır. 21. yüzyılda haberleşme araçlarının hızlı bir biçimde gelişme göstermesi ve bununla orantılı olarak internet ve sosyal medyanın artan yaygınlığı ve etkinliği bir ideolojik aygıt olarak geleneksel medyayı denetleme hususunda tecrübeli ve yetkin bir hale gelmiş olan iktidarların bu yeni gelişmeler karşısında benzer etkinlikte denetim gerçekleştirme çabalarını sosyolojik açıdan problemli bir konuma sürüklemiştir. Bu çalışmanın temel tezi, devletin ideolojik aygıtları üzerinde alışılagelmiş denetiminin, hızla gelişen, yayılan ve asimetrik hale gelen iletişim teknolojileri, medya ve sosyal medya söz konusu olduğunda ne ülkemizde ne de dünyanın diğer ülkelerinde eski ve bilindik yollarla sürdürülebilir olmadığıdır. Bu bağlamda devlet ile medya, sosyal medya ve diğer iletişim kanallarının ilişkisi sosyolojik olarak betimleyici ve eleştirel bir incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to discuss the control relationship of the state and governmental devices on the media and social media nowadays in context of Louis Althusser's“Ideological Devices of the State”. The swift improvement of communication instruments and correspondingly the increasing spread and effectiveness of the internet and social media have wafted the efforts of governments, who had already made themselves competent in inspection on traditional media as an ideological devicei into a problematic situation sociologically. The main thesis of this work is that when we talk about fast –growing, spreading and getting asymmetric communication technologies, media and social media, the convertional inspections of the state on ideological devices are not sustainable in our country or any other one in the Word in old fashioned and non-strange ways. In this context, the relationship among the state, media, social media and other communication ways is examined descriptively and critically.