Ara nesilde üç mecmua (güneş, gülşen, şafak) üzerine bir inceleme ve seçilmiş metinler
An investigation on three journals (güneş, gülşen, şafak) in inter generation and selected texts
  1. Tez No: 428376
  2. Yazar: HAFİZE BAKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gülşen, Güneş, Şafak, Ara Nesil, I.Meşrutiyet, Basın, Dergi, Edebiyat, Gülşen, Güneş, Şafak, Inter Generation, First Constitutional Monarchy, Press, Journal, Literature
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada; edebiyat tarihimizde“Ara Nesil”olarak adlandırılan dönemde neşredilen; Güneş, Şafak ve Gülşen dergilerinin yayımlanmış bütün sayıları incelenmiştir. Tez çalışması sırasında; kütüphane çalışmasıyla dergiler temin edilmiş, dergilerdeki yazılar fişlenmiş, bu fişler tasnif edilerek değerlendirmeye tabi tutulmuş, edebiyat tarihleri üzerinden döneme ilişkin araştırmalar yapılmıştır. Çalışma;“Giriş”,“İnceleme”ve“Seçilmiş Metinler”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; devrin edebi hayatı ve I.Meşrutiyet döneminde basın hayatı ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İnceleme bölümünde; öncelikle dergilerin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, yazar kadroları hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra dergilerdeki yazılar; yazar adına, sayılara, konu ve türlerine göre tek tek fişlenerek tasnif edilmiştir. Ayrıca bu bölümde sansüre uğrayan yazılar da belirtilmiştir. Dergilerde yer alan bazı yazılar“Seçilmiş Metinler”başlığı altında Latin harflerine aktarılmıştır. Metinler seçilirken dönemin edebi anlayışını yansıtmalarına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, all of the published issues of Güneş, Şafak and Gülşen journals were investigated, which were published in an era that is called“Inter Generation”in literature history. During the study, journals were found by library work, the articles in the journals were indexed, these indexes were evaluated by classifying and research were carried out about the era through literature histories. The study is composed of three main sections as“Introduction”,“Investigation”and“Selected Texts”. The information about the literary life of the era and state of the press in the first constitutional monarchy period were given in introduction. In investigation section, form and substance features of journals were firstly emphasized, and information was given about the writer staff. Then, the articles in the journals were indexed and classified according to their writers, issues, themes and types. Besides, the censored articles were also remarked in this section. Some articles in the journals were latinised under the title of“Selected Texts”. While selecting them, the texts which reflect the literary approach of the era were preferred.