Elazığ organize sanayi bölgesi sektörler arası girdi-çıktı analizi
Elazığ organized industrial zone analysis of i̇nput-ounput among sectors
- Tez No: 428382
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Girdi-çıktı analizi, kilit sektörler, çoğaltanlar, input-output analysis, key sectors, multipliers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Girdi-çıktı modelleri ekonominin hem bir bütün olarak hem de sektör düzeyinde incelenmesine olanak sağlamaktadır. Girdi-çıktı analizi ile sektörlerin ileri ve geri bağlantıları hesaplanarak bu sektörler arasındaki yapısal ilişkiler incelenebilmektedir. Sektörlerin ekonomik yapı içerisinde yer ve önemi en doğru şekilde tespit edilerek, faaliyet halinde bulundukları bölge için ileriye yönelik tahminler yapıp karar vermede önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde bulunan sektörlerin ileri ve geri bağlantıları hesaplanarak sektörler arasındaki yapısal ilişkiler incelenmiştir. Çalışmamızda araştırma verileri firmalar ile görüşülerek anket tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerden yola çıkarak bölgede bulunan sektörler için toplulaştırma işlemi yapılmıştır. ISIC( İnternatiol Standart İndustrial Classification ) revize 3 kriterlerine göre uygun 8 sektör altında toplulaştırılmıştır. Bu sektörler Tarım ve gıda, plastik, tekstil, maden, kimya sanayi, inşaat, ağaç ve mobilya ve son olarak metal sanayi olarak belirlenmiştir. Araştırma da girdi-çıktı analizinin tanımı yapılmış ve uygulanma şekli anlatılmıştır. Elazığ Organize Sanayi Bölgesine ait girdi-çıktı tablosu oluşturularak bu tablodan girdi katsayılar matrisi, leontief matrisi ve leontief ters matrisi elde edilerek sektörler arası analizler yapılmış ve sektörler arası ileri ve geri bağlantı etkileri hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre bölgenin kilit sektörleri bulunarak bu sektörlerin il ekonomisine katkıları belirlenip bölge için önerilerde bulunulmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre bölgedeki sektörlerin üretimini artırmada üretim çoğaltan sektörün inşaat, istihdam artırmada en çok katkıyı sağlayan sektörün tarım ve gıda, gelir çoğaltan sektörün ise ağaç ve mobilya sektörü olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Input-output models enable to be examine both completely and sector level of economy. Structural relationships among these sectors with input-output analysis back and forth connections of sectors through calculate can be examined. It has an important role in deciding the place and the importance within economical structure of sectors by detecting the most correct way operating region to make forward predictions. Structural relationships among these sectors through calculate back and forth connections of based sectors in Elazığ Organized Industrial Site in this study is examined. Research data was obtained with survey techniques through interview with company in our study. For based sectors in region with obtained datas were taken action for consolidation . ISIC (İnternatiol Standart İndustrial Classification) was consolidated according to revise 3 criterion under suitable 8 sectors. These sectors are determined agriculture and food, plastic, textile, mineral, chemical industry, construction, tree and furniture and finally as metal industry. Analysis of input-output is defined and application shape is narrated in the study. Input-output connection effects among sectors and analyses to be done among sectors by obtain leantief inverse matrix and matrix of leantief, input factor matrix from this table, as compose table of input-output belonging to Elazığ Organized Industrial Site was calculated. According to analysis results, as region's key sectors by finding these sectors economy of state determined for region are given advices. According to made analysis results, increasing sectors of production in region multiplier sector building, the most contribution is agriculture and food in increasing employment, multiplier income sector is tree and furniture.