Eser sözleşmesinde götürü bedel ve sonuçları
Lump sum pri̇ce and results
- Tez No: 428401
- Danışmanlar: PROF. DR. ERZAN ERZURUMLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Borçlar Kanunu, eser sözleşmesi, eser sözleşmesinde götürü bedel, sözleşmenin uyarlanması, Turkish Law of Mortgage, contract of work, lump sum price at contract of work, adjusting of contract
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türk Borçlar Kanununda düzenlenen eser sözleşmesi teorik açıdan birçok yazarın dikkatini çeken ve üzerinde çok sayıda çalışmanın yapıldığı aynı zamanda da uygulamada yer bulan bir konudur. Eser sözleşmesinin en karakteristik unsuru ise iş sahibinin bedel ödeme borcudur. Türk Borçlar Kanununun düzenleniş biçimine göre eser sözleşmesinde en dikkat çeken bedel türü de götürü bedeldir. Eser sözleşmesinde götürü bedelin özellikleri, çeşitleri ve sonuçları bu tez çalışmasında ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Türk Borçlar Kanunu ve Medeni Kanun başta olmak üzere birçok kanunun konuyla ilgili hükümlerinden yararlanılmıştır. Konunun daha iyi anlaşılması amacıyla Yargıtay kararlarına başvurulmuştur. Bunun yanında eser sözleşmesinde götürü bedel konusuyla alakalı eski ve yeni kitaplar, makale ve her türlü yazıdan, doktrinde egemen olan görüşlerden faydalanılmıştır. Eser sözleşmesinde götürü bedel konusu üzerine teori ve uygulama açısından faydalı bir tez çalışması olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The contract of work which is settled at Turkish Law of Mortgage is a issue that many author draw attention and a lot of studies have been made about it in theory. In addition this issue has been in practice. According to form of arrangement in Turkish Law of Mortgage, lump sum price is the most striking one. Results, kinds and features of lump sum price at contract of work were explained in this study detailedly. In this study was benefited from judgments of many law which were about this issue, especially Turkish Law of Mortgage and Civil Law. With a view to better understand about this issue, it was benefited from decisions of Chancery. In addition to in this study, it was used old and new books, articles and every kind of paper, ideas which proceed at doctrine relative about with lump sum price at contract of work. The aim of this study is to be beneficial in terms of teorical and practical.