Determinants of poverty: Turkey and multi-country examples
Türkiye ve çoklu ülke örnekleri ile yoksulluğun belirleyicileri
- Tez No: 428402
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Enflasyon, Döviz Kurları, Ekonomik Büyüme, Poverty, Inflation, Exchange Rates, Poverty ın Turkey, Inequality
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada yoksulluğun tanımı, ölçme yolları detaylı bir şekilde tartışıldıktan sonra yoksulluğun belirleyicilerine ait literatür iki ana başlık altında incelenmiştir. Türkiye'deki yoksulluk profilli mikroekonomik belirleyiciler bakımından incelenmiştir. Yoksulluğun belirleyicilerine ait literatür regresyon metoduyla Dünya Bankası sınıflandırmasına göre gelir grupları için ayrı ayrı analiz edilmiştir. Enflasyonun,ekonomik büyümeni, eşitsiz gelir dağılımının ve döviz kurlarının yoksulluk üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Dinamik regresyon metoduyla yapılan analize göre önceki yıla ait fakirliğin ve mevcut büyümenin mevcut fakirlik üzerindeki etkisi gözlenirken enflasyonun yoksulluğa olan etkisi tartışmalıdır. Döviz kurunun fakirliğin literatürde tartışılan iki temel makro ekonomik belirleyicisi olan büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisi nedeniyle regresyonda kullanılan kontrol değişkenlere dahil edilmemiştir. Bu çalışma, yoksullukla olan mücadelede en önemli katkıyı verenin ekonomik büyüme olduğunu ve bundan hareketle genel fiyat seviyesindeki ve döviz kurlarındaki yüksek oynaklığın büyümeyi engellemesi nedeniyle enflasyon ve kur politikasına büyüme politikaları perspektifinde bakılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the definitions of poverty and different ways of poverty measurements have been discussed in detail, the literature on the determinants of poverty at two main headings have been examined. Also poverty profile has been examined by microeconomic conditions in Turkey. Inflation, inequality, economic growth and exchange rates have been studied for their effects on poverty. After examination of, the poverty situations of all income groups according to World Bank classification have been analyzed separately by the method of regression. According to the analysis conducted by the method of dynamic panel generalized least square regression, impact on current poverty from the previous year and the current growth of poverty has been observed, yet the effects of inflation on poverty are controversial. The exchange rate is not included in the regression because the two main macroeconomic discussed determinants of poverty in the literature are used in the regression as control variables that there is multicolinearity between exchange rate, growth and inflation. This study finds that in the fight against the poverty, the most important contribution is gained with economic growth. Since high volatility in price level and exchange rates prevents the growth, inflation and exchange rate policies assessed in the perspective of the importance of growth policy.