Comparative analysis on the contribution of the eu pre-accession funds to montenegro and the republic of macedonia in the sector of social inclusion for the period 2007-2013
2007-2013 döneminde Karadağ ve Makedonya Cumhuriyeti'ne sağlanan AB katılım öncesi fonları'nın sosyal içerme sektörüne katkılarının karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 428461
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK RIDVAN KARLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), Sosyal içerme, Avrupa Birliği, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA), Social inclusion, European Union, Republic of Macedonia, Montenegro
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasından itibaren, Avrupa Birliği (AB), Batı Balkan ülkelerine çeşitli amaçlarla çeşitli katılım öncesi programlarıyla mali yardım sağlamaktadır. Ocak 2007'den itibaren Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), AB'nin aday ve potansiyel aday ülkeler için mali araçlarının tümünün yerini almıştır. IPA kapsamında yapılan mali yardımların ana stratejik önceliklerinden biri, dezavantajlı bireylerin emek piyasasında sürdürülebilir entegrasyonlarının sağlanması adına sosyal içermenin güçlendirilmesidir. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasından bu yana, en az nüfuslu AB adayı Batı Balkan ülkeleri Makedonya Cumhuriyeti ve Karadağ, yüksek işsizlik oranları ve kırılgan grupların büyük çaplı göçüyle karşı karşıyadır. Bu tez, Makedonya Cumhuriyeti için 2007-2013 dönemi ve Karadağ için 2012-2013 dönemi İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programlarında tanımlanan önceliklere ulaşılması açısından, IPA kapsamında Makedonya Cumhuriyeti ve Karadağ'a sosyal içerme sektörü için tahsis edilen kaynakların etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, iki ülkede de sosyal içerme sektöründe sınırlı ilerleme kaydedildiğini ve sosyal içerme stratejilerinin daha çok üstünde durulmaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Since the dispersion of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia, the European Union (EU) has been providing financial assistance to the Western Balkans countries through various pre-accession programmes with various objectives. From January 2007 onwards, the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA) replaced all EU's financial instruments for candidate and potential candidate countries. One of the main strategic priorities of the assistance under the IPA is to reinforce social inclusion, with a view to their sustainable integration of people at a disadvantage in the labour market. The least populous candidate countries for the EU membership in Western Balkans countries, Republic of Macedonia and Montenegro have been facing high unemployment rates and the large scale migration of vulnerable groups after the dispersion of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia. This thesis aims to evaluate the effectiveness of the resource allocations to the sector of social inclusion in the Republic of Macedonia and Montenegro under the IPA in achieving the priorities identified by the Operational Programmes for Human Resources Development for the Republic of Macedonia for the period 2007-2013 and for Montenegro for the period 2012-2013. The results indicate that limited progress has been made on social inclusion in both countries and social inclusion strategies still need to be addressed.