Managing the welfare reform in the case of Turkey: Europeanisation without the EU anchor?: A comparative analysis of social security reform of Turkey from 2006 to 2012
  1. Tez No: 401385
  2. Yazar: BÜNYAMİN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, yakınsama, emeklilik reformu, Türkiye, Avrupa Sosyal Modeli, izomorfizm, araçsal izomorfizm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of London - London School of Economics and Political Science
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu akademik çalışmanın literatüre birincil katkısı, sosyoloji literatürünün izomorfizm teorisini AB'ye aday bir ülke olarak Türkiye'ye uygulaması; bu teorik çerçeveyi 2006 ile 2013 yılları arasında Türkiye'nin sosyal güvenlik reformunu analiz etmek için kullanması ve bu sayede sosyal politikaların Avrupalılaşması tartışmasının sınırlarını genişletmesidir. Çalışmada, spesifik Avrupalılaşma trendlerinin olası açıklamalarının çeşitlendirilmesine çalışılmıştır. Diğer taraftan bu tez, sosyal güvenlik reformunun politika girdileri ve politika çıktılarını inceleyerek genişletilmiş Akdeniz refah devletleri ailesi içerisinde sınıflandırılan Türkiye'nin refah rejimi ve bu bağlamda refah devleti tipolojileri ve kümelenmeleri ile ilgili akademik literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, Türkiye'nin sosyal güvenlik politikalarındaki değişim ve sürekliliği anlamak amacıyla literatürdeki üç farklı çalışma alanı bir araya getirilmiştir: Avrupalılaşma/ yakınsama, emeklilik reformu gündemi ve Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi. Çalışma, kavramsal analiz yanında ampirik bulguları da kullanarak, son gelişmeler çerçevesinde Türkiye ile Avrupa Sosyal Modeli arasında bir yakınlaşma veyahut bir uzaklaşma tanımlanıp tanımlanamayacağı konusunda eleştirel bir analiz geliştirmiştir. Bu çalışma Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin, sosyal güvenlik reformu sayesinde, örgütsel yapı ve politika çıktıları açısından Avrupa Sosyal Prensiplerine ve AB-15/ AB-27 ülkelerinin ortalamalarına yakınlaştığına dair bulgulara ulaşmıştır. Bununla beraber, söz konusu yakınlaşmanın doğrusal bir yönde gelişmediği ve dalgalanmalar gösterdiği, bu nedenle de bütüncül ve somut bir Avrupalılaşmadan çok kuvvetli bir yakınmasa trendi olarak tanımlanabileceği görüşünü savunulmaktadır. Çalışma, anılan bu trendin izahı için ise, literatüre tümüyle yeni bir katkı olarak araçsal izomorfizm kavramını tanımlamakta ve bu kavramı Türkiye'nin politika üretim süreçlerine uygulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary contribution of this scholarly work to the literature is to extend the instruments for discussing the Europeanisation of social policies by applying isomorphism theory of sociology literature to Turkey, as a candidate country to the EU, and utilise this theoretical framework for analysing social security reform of Turkey between 2006 and 2013. The search is for diversifying possible explanations of specific Europeanisation trends. Moreover, the paper intends to contribute the literature of Turkey's welfare regime, which is classified within the extended family of Mediterranean welfare states, by scrutinizing policy inputs and outcomes of social security reform, thus to contribute the literature on clusters and regime typologies. For this purpose, the study subsume three separate study areas of the literature – Europeanisation/convergence, pension reform agenda, and social security system of Turkey – within the scope of understanding the change and continuity in social security policies in Turkey. By using empirical evidences alongside a conceptual discussion, the study aims to provide a critical analysis that questions whether a convergence or a divergence can be identified between Turkey and European Social Model within the recent developments. The study found evidences that Turkey's social security system's organizational structure and policy outcomes converged to the European Social Principles and EU-27/EU-15 averages by the social security reform. Nevertheless, the paper discusses that this convergence did not occurred in a linear direction and shows fluctuations; thus can be identified as a strong convergence trend rather than a complete and concrete Europeanisation. For explaining this trend, the paper identify an instrumental isomorphism concept, as an entirely new contribution to the literature, and applies this concept to Turkey's policy-making processes. KEY WORDS: Europeanisation, convergence, pension reform, Turkey, European Social Model, isomorphism, instrumental isomorphism.