Asylum Law in the European Context: The contribution of the European Court of Human Rights to the Legal standards of asylum protection
Avrupa'da Sığınma Hukuku: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sığınma alanında hukuki standartlara yaptığı katkılar
- Tez No: 501623
- Danışmanlar: PROF. DR. BERTİL EMRAH ODER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sığınma hukuku, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Asylum law, Common European Asylum System, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez, sığınma hukuku alanındaki temel hak ve prensiplerin yorumlanmasında ve uygulanmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aktif rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, AİHM'in bu alandaki hukuki standartlara ne ölçüde katkı yaptığı sorusuna odaklanmaktadır. Sığınma hukukunun hukuki temellerini tespit etmek için öncelikle başlıca uluslararası belgelerde yer verilen temel hak ve prensipler incelenecektir. Ardından, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi'nin (OASS) gelişimini izlemek amacıyla Avrupa Birliği'nin (AB) bu konudaki müktesebatı, arka planı ve hukuki içeriği temel alınarak analiz edilecektir. Bu analizin amacı, OASS'yi kuran ikincil mevzuatta düzenlenen hak ve prosedürlerin araştırılmasıdır. Son olarak, bu incelemelerin ışığında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ilgili maddeleri ve bu maddelerin Mahkeme'nin sığınma konusundaki davalarına uygulanması üzerinde durulacaktır. Mahkeme'nin sığınma hukukuna katkı sağlayan rolüne yönelik bulgular, içtihat hukukuna dayanılarak dört başlık (“Dublin”prosedürü, geri göndermeme ilkesi, toplu sınır dışı ve alıkoyma) altında sunulacaktır. Böylece, Mahkeme'nin AİHS'yi nasıl yorumladığı ve sığınma hukukunun temel prensiplerini nasıl geliştirdiği açıklanacaktır. Ayrıca, uluslararası hukukta, AB hukukunda ve AİHS'te düzenlenen hak ve prensipleri, Mahkeme'nin önde gelen davaları ile listeleyen karşılaştırmalı bir tablo bu çalışmanın ekinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to investigate the active role of the European Court of Human Rights (Court) in the interpretation and application of the fundamental rights and principles in the field of asylum law. This research framework focuses on the question: To what extent has the Court contributed to the legal standards of asylum protection? The study examines, firstly, fundamental rights and principles set out in the main international instruments in order to explore the legal bases of asylum law. Then, it analyses the EU asylum acquis based on its background and its legal context with the aim of tracing the development of the Common European Asylum System (CEAS). This analysis aims to explore the rights and procedures presented in the EU secondary legislation establishing the CEAS. In light of these examinations, finally, the study focuses on the related articles of the European Convention on Human Rights (ECHR) and their applicability to asylum cases. Based on the assessment of the Court's case-law, the thesis presents its findings in the area of the Dublin procedure, non-refoulement principle, collective expulsion and detention to argue for the contributory role of the Court to asylum law. The thesis shows how the Court has interpreted the ECHR and improved the legal standards of the common principles in asylum law. Further, the study provides a comparative chart which lists the rights and principles presented in international law, European Union law and the ECHR law as well as the leading cases of the Court.