Sinema gürültüsünün koklea üzerine akut etkisinin otoakustik emisyon ile değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the acute effect of the ci̇nema noi̇se on cohlea by otoacusti̇c emi̇ssi̇on
- Tez No: 428489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sinema, gürültü, koklea, otoakustik emisyon, SNR, Cinema noise, cochlea otoacoustic emission, SNR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu çalışmada bir sinema seansı öncesinde ve sonrasında, bireylerin iç kulak fonksiyonlarındaki akut değişim değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 19-55 yaş aralığında 14 erkek ve 16 kadın toplam 30 gönüllü katılmıştır. Tüm bireylere ayrı ayrı 25 soruluk anket uygulanmış olup anket sorularına verilen cevaplar analiz edilmiştir. Koklear fonksiyonların değerlendirilmesi için distortion product otoakustik emisyon kullanılmıştır. Tüm katılımcılar aynı sinemadaki aynı salonda, aynı sinema filmine (Star Wars) gitmişlerdir. İlk ölçüm sinema öncesi, ikinci ölçüm ise sinemadan çıktıktan 15 dakika içinde yapılmıştır ve her katılımcı için Dp-gramlar elde edilmiştir. Ayrıca sağ ve sol kulak arasında asimetri olup olmadığı test edilmiştir. Bulgular:30 bireyin 1000, 2000, 4000 ve 8000 Hz olmak üzere dört farklı frekansta OAE testleri yapılmıştır. Sinema öncesi ve sonrası olmak üzere tüm bireylerin sağ ve sol kulakları için ayrı ayrı sinyal gürültü oranı (SNR), gürültü frekansı (NF) ve DP değerleri ölçülmüştür. Bireylere yapılan Otoakustik emisyon testinde her iki kulakta da SNR,NF ve DP değerlerinde anlamlı farklar bulunmamıştır. Kulaklar arasında asimetri olup olmadığına bakıldığında ise çalışma grubunun sağ ve sol kulakları arasında elde edilen değerler arasında asimetri saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Sinema gürültüsünün insan iç kulağındaki dış tüylü hücrelerde yol açtığı akut olumsuz etkilerin incelendiği çalışmamızda, hem sağ hem de sol kulakta sinema sonrasında anlamlı fark görülmemiştir. Kulaklar arasında asimetri olmadığı da çalışmamızın diğer bir sonucudur. Sonuç olarak sinema gürültüsünün koklear fonksiyonlar üzerinde akut dönemde negatif etkisinin bulunmamaktadır. Verilerin daha geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to assess acute changes in cochlear functions before and after a cinema session. Material and method: The study included 30 healthy volunteer aged 19-55 years (14 men, 16 women). All subjects completed a 25-items questionnaire. To assess cochlear function, distortion product otoacoustic emissions (DPOAEs) were used. All subjects watched same movie (Star Wars) in the same saloon at the same movie theatre. The DPOAE measurements were performed before session and within 15 minutes after session and DP-grams were obtained for each subject. In addition, we tested whether asymmetry between right and left ear. Results: DPOAE measurements were performed at 4 different frequencies including 1000 Hz, 2000Hz, 4000 Hz and 8000 Hz. Before and after session, signal-noise ratio (SNR), noise frequency (NF) and DP values were measured separately at right and left ears in all participants. In the DPOAE measurements, no significant difference was detected between SNR, NF and DP measurements obtained before and after cinema session. When asymmetry between ears was considered, no significant difference was detected between values obtained from right and left ear (p>0.05). Conclusion: In this study in which acute adverse effects of cinema noise on outer hairy cells in inner ear were assessed, no significant difference in either right or left ear was detected before and after cinema session. Another finding in this study was lack of asymmetry between ears. In conclusion, cinema noise has no acute adverse effect on cochlear function. These findings should be supported by further studies with larger sample size.