Biyo politika ve toplumsal bedenin denetimi: Türkiye'de 2010-2015 yılları arasında beden politikaları tartışmaları
Biopolitics and the control of social body:body politics debate in Turkey between 2010 and 2015
  1. Tez No: 428543
  2. Yazar: EBRU EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: biyopolitika, cinsellik, beden, toplumsal beden, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, iktidar, Biopolitics, sexuality, body, social body, sex, gender, power
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sosyal etkileşimin en önemli faktörlerinden biri olan beden, iktidardan, ilişkiselliklerden, söylemlerden, tarihten ve kültürden bağımsız bir yapıda değildir. Bedenlerin iktidar tarafından kontrolü ve düzenlenmesi bir yönetme sanatıdır. İktidarın biyoiktidara, egemenliğin yönetimselliğe dönüştüğü biyopolitik çağda artık tek tek bedenlerin değil toplumsal bedenin kontrolü ön plana çıkmıştır. Bedenlerin iktidar mekanizmalarınca cinsiyetlendirilmesi ve normlara uygun hale getirilmesi nüfusun yeniden üretimi ve iktidarın devamlılığı için kritik bir noktada durmaktadır artık. Bu yüzden toplumsal bedenin denetimi ve beden politikalarını tartışmaya açarken, iktidar, özneleşme, yönetimsellik, cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsellik gibi bedeni kuran kavramlar biyopolitika ile bağlantılı açıklanmıştır. Bu çerçevede Türkiye'de 2010-2015 yılları arası beden politikaları kapsamına giren LGBTİ, vicdani ret, kürtaj ve başörtüsü konuları biyopolitika okumaları ışığında incelenmiş ve arka planda iktidar, cinsiyet /toplumsal cinsiyet ve beden konuları birbiriyle ilişkili biçimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The body which is one of the most important elements of the social interaction is not independent from relationality, discourses, culture, history and power. The control and the regulation of the bodies is an art of management which is also called governmentality. In the age of biopolitics when the power becomes biopower and the sovereignty becomes governmentality, the control of social bodies rather than individual body has came into prominence. That the bodies are sexed/gendered by power mechanism and are made fit into norms play a critical role in the reproduction of population and the contiunity of power and government. Therefore when debating on the control of social bodies and body politics, some related concepts that constructs the body like power, subjectivation, governmantality, sex, gender and sexuality are explained in connection with biopolitics. Within the scope of what explained above, LGBTI movement, conscientious objection, abortion rights and headscarf issue that are all realated to body politics between the years 2010 and 2015 in Turkey are analyzed and power, sex, gender and body issues are discussed interrelatedly in the background.