Eski Önasya medeniyetlerinde arabalar
Wagons in ancient near Eastern civilizations
  1. Tez No: 428642
  2. Yazar: METİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: tekerlek, araba, savaş arabasının kökeni, savaş arabası, Kadeš Savaşı, ordu, Wheel, wheeled wagons, the origins of war chariots, the battle of Kadesh, army
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsanlar; tarih boyunca, kendi hayatlarını kolaylaştırmak için çok sayıda teknolojik buluşa imza atmışlardır. Bu teknolojik buluşlardan ikisi hiç şüphesiz tekerlek ve arabanın icadıdır. Ağır ve büyük hacimli yükleri bulunduğu yerden taşıma gereği duyan ilk insan toplulukları, bu yüklerin altına kalın kütükler koymuş ve yükü çekmeye ya da itelemeye çalışmıştır. Bu şekilde yükün daha rahat taşındığını gören insanoğlu zamanla taşıma işini kendisinden daha güçlü hayvanlara bırakmıştır. Önceleri yabandomuzu, yaban eşeği ya da boğalar tarafından çekilen 'kızaklı taşıtlar' daha sonra geliştirilerek önce dört, daha sonra iki tekerlekli taşıtlara dönüştürülmüşlerdir. İlk başlarda Asya ve Kafkasya steplerinde etleri için avlanan atlar, evcilleştirildikten sonra Mezopotamya'ya getirilmiş ve arabaya koşulmuşlardır. Arabanın hız ve manevra yeteneğini atın gücü ile birleştiren iki tekerlekli savaş arabaları, eski Önasya meydan savaşlarına yeni bir ivme kazandırmış ve ulusların mukadderatını belirleyen bir güç haline bürünmüştür.
Özet (Çeviri)
Throughout history; human beings, have made countless of technological innovations in order to facilitate their lives. Undoubtedly, the innovations of wheel and wheeled wagons are the most important of those innovations. First human societies started to put logs under big and heavy loads in order to carry them. While doing so, the idea of sliding this loads by more powerful animals had come up. 'sliding vehicles', which were pulled by such animals as wild boar, wild ass, and bulls were at first, transformed into four-wheeled and then into two-wheeled vehicles. At the beginning, horses were hunted in Asia and Caucasus steppes for their meats, after domesticated, they were hitched to the four and two wheeled vehicles in Near East. Two- wheeled war chariots, which combined the dragging power of horses and maneuver and speed of the wheeled chariots, brought new idea of war to the Middle East battle fields and changed the battle tactics in Near East.