Biçim bağlamında moda ve mimarlığın karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
In the context of form, comparison of fashion and architecture evaluation
  1. Tez No: 428646
  2. Yazar: ASLIHAN USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ORKUN ÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biçim, Mimarlık, Moda, Modern Sanat Akımları, Form, Architecture, Fashion, Modern Art Movements
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanlar gelişimleri boyunca çeşitli sorunlara çözüm bulmakla uğraşmış ve çeşitli biçimlerden tasarımlar oluşturup aletler yaratmışlardır. Bu aletleri kullanarak giyinme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Moda ve mimarlık insanın en temel ihtiyaçlarından doğmuş ve tarih boyunca birçok faktör ile farklı biçimlerde oluşumlara sebep olmuşlardır. Bu çalışma ile Antik dönem ve 20.yy arasındaki dönemlerde moda ve mimarinin biçimlenişinde rol oynayan faktörler incelenmiştir. Çalışmanın amacı kapsamında 20.yy ve 21 yy dönemleri sırasında moda ve mimarinin biçimlenişinin modern sanat akımlarından ilham alınarak gerçekleştiği düşünülmüştür ve ilgili birçok kaynak taranıp çalışma bitirildikten sonra bu düşünce kanıtlanmıştır. Sonucunda mimarlık ve modanın 20.yy ve 21.yy arasında modern sanat akımlarından etkilenerek biçimlendiği ve bu biçimlenişin oluşumu sırasında ağırlıklı olarak modanın mimarlığı takip etmiş olduğu saptanmıştır. Çalışma gelecek yıllara referans niteliğinde olmaktadır.
Özet (Çeviri)
People were trying to find solutions to various problems during their evolution and they create tools from different forms. Using these tools, they have fullfill basic needs such as clothing,shelter and eating. Fashion and architecture are born of man's most basic needs and the many factors that led to the formation in different ways throughout history. In this study, in the period between antiquity and 20th century fashion and architecture play a role in shaping factors were examined.It is indeed for purposes of the study, during the 20th and 21th century period the formation of architecture and fashion inspired by modern art movements and this idea has been proven by scanning many sources. As a result, architecture and fashion are effected and formed by modern art movements between 20th and 21st centurys and during this formation of form architecture mainly followed by fashion. This study will be a refferance source for the future studies.