Q açısının gonartroz yatkınlığı ile ilişkisi
Gonarthrosis affinity relationship of Q angle
- Tez No: 428827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, gonartroz, Q açısı, Gonarthros, pain, Q angle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızın amacı gonartrozun; Q açısı ve dominant taraf gibi multifaktöryel nedenler ile ilşkisini incelemektir. Gonartroz hastalarında Q açısı ilişkisini saptamak amacıyla fizik tedavi polikliniğinde gonartroz teşhisi konulmuş olan 205 hasta (E/ K=104/ 101) ve 110 sağlıklı birey (E/ K=60/ 50) gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar 40 yaş ve üzerindeki bireylerden seçildi. Hasta grubun ağrıyan taraf ve ağrı şiddeti, sağ ve sol bacak Q açısı değerleri, dominant tarafları değerlendirildi. Hasta bireylerin yaş ortalaması 57.34±7.73 ve sağlıklı bireylerin yaş ortalaması 55.85±6.81 olarak bulundu. Hasta ve kontrol grubunun sağ Q açısı değerleri 13.21°± 3.22° ve 13.26°±2.04° iken hasta ve kontrol grubu sol Q açısı değerleri 12.86°±3.35° ve 12.65°±2.52° olarak bulunmuştur. Hasta ve kontrol grubu sağ ve sol Q açıları arasında anlamlı bir fark elde edilememiştir (p=0.885; p=0.568). Hasta grubun ağrı şiddeti ile Q açısının artması arasında zayıf ancak anlamlı bir korelasyon gözlenmiştir (p=0.236; p=0.199). Q açısının ölçülmesi ölçüm tekniği nedeni ile düşük hassasiyet ve iç tutarlılık seviyelerine sahip olmasına rağmen; alt ekstremite dizilim bozuklukları ve buna bağlı patolojilerin tanı ve tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz. Q açısı ölçüm tekniklerinin standardizasyonu ve klinik problemlerde nasıl yorumlanacağı konularında ileri araştırmalar ve ortak bir klinik görüş gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to examine Q angle and its relationship with multifactorial causes, such as dominant side. Although measurement of the Q angle has low sensitivity and low internal consistency level because of the measurement. To determine the relationship the Q angle on gonarthros patients, 205 gonarthros patients (M/ W=104/ 101) and 110 healthy individuals (M/ W=60/ 50) participated to our study voluntarily in the physical therapy department. Participants were selected from 40 years of age and older individuals. Aching sides and pain level of the patients group, right and left legs Q angle values, the dominant sides were evaluated. The average age of patients is 57.34±7.73 and the average age of the healthy individuals is 55.85±6.81. While the right- Q angle values are 13.21°±3.22° and 13.26°±2.04° , the patients 'and the control group's left Q angle values are 12.86°±3.35° and 12.65°±2.52°. It didn't appear the significant difference between the patients' and control groups' right and left Q angles (p=0.885; p=0.568). It was observed that the weak but significant correlation between the pain level of patients and increased Q angle (p=0.236; p=0.199). techniques, we believe that it is an effective method for treatment and diagnosis the lower limb malalignment and pathologies that is related to it. Nevertheless, further researchs and a common clinical opinion are required on how to interpret the clinical problems and standardization of Q angle measurement techniques.