Parsiyel tromboze intrakranial anevrizmalarda endovasküler tedavi
Endovascular treatment of partially thrombozed intracranial aneurysms
  1. Tez No: 428836
  2. Yazar: MOHAMMADREZA SOBHANİ
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL ORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Intracranial aneurysm, Endovascular embolization, Endovascular treatment, Intracranial stent
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ : Parsiyel tromobze intrakraniyal anevrizmalar (PTIA);intrakraniyal anevrizmalar içerisinde farklı etiyopatolojiye sahip alt gruptur.Bu anevrizmalarda endovasküler tedavi;cerrahi yöntemlere oranla daha fazla tercih edilmektedir.Ancak tedavinin en iyi yöntemi konusunda farklı görüşler yer almaktadır.Endovasküler yöntemler ile tedavi edilmiş PTIA olguların sonuçlarına yönelik araştırma az sayıdadır.Bu çalışmada;merkezimizde PTIA tanısı olan farklı endovasküler yöntemlerle tedavi olmuş hastaları araştırmayı ve farklı yöntemlerin sonuçlarını değerlendirmeyi amçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Şubat 2008- Eylül 2014 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Anjiyografi Ünitesi'nde anevrizma tanısı ile endovasküler tedavi yapılan hastaların dosyası retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu dosyalar arasından“parsiyel tromoboze anevrizma”tanısı ile endovasküler yolla tedavi edilen 40 hasta değerlendirmeye alınmıştır.Bir hastada 2 adet PTIA saptandı.Bu anevrizmalar lokalizasyon,boyut,boyun genişliği ve çevre vasküler anatomi göz önünde bulundurularak farklı metodlarla tedavi edildi. BULGULAR: Hastaların yaş aralığı 2-71 arasında değişmekte olup (ort:50,95), cinsiyetleri 27 (%67,5) erkek,13 (%32,5 ) kadın idi. Hastalarımız içerisinde, 35 olgu (%85.4) fokal bası bulgular ile başvurdu.Bu olguların 4'ü (%9.8) çift görme bulgusu, 4'ü (%9.8) parestezi, 13'ü (%31.7) baş ağrısı, 8'i (%19.5) hemiparezi, 4'ü (%9.8) nöbet ve 1'i(%2.4) trigeminal nevralji ile başvurdular.1 hastada anevrizma insidental olarak saptandı.Ayrıca başvuru anında 3 olguda subaraknoid kanama ve 3 olguda intramural kanama izlendi. Tedavi yöntemleri;7 hastada (%17,07) koil ,10 hastada (%24,39) stent + koil ,4 hastada (%9,76) teleskopik stent, 12 hastada (%29,27) akım çevirici ve 8 hasta (%19,51) PAO ile tedavi edildi. Bu yöntemlere ait başarı oranları; koil ile endovasküler tedavi yönteminde (% 60), akım çevirici ile (%75) ,teleskopik stent ile (%100) ,PAO ile (%83,3) ve stent+koil ile (%71,4) olarak kaydedilmiştir. SONUÇ: PTIA olguları;diğer anevrizmalardan farklı olarak bası bulguları ile kendilerini göstermektedirler.Tedavi başarı oranı;PAO,akım çevirici ve teleskopik stentlerde sadece koil tedavisi olan olgulara göre yüksek saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: İntrakraniyal anevrizma,endovasküler embolizasyon,endovasküler tedavi,intrakraniyal stent
Özet (Çeviri)
Objectives: Partially thrombozed intracranial aneurysms (PTIAs) are a distinct group of aneurysms with different etiopathology and clinical presentation. Endovascular treatments are preferred to surgical methods, but the best way for PTIAs management is not clear yet. There are just a few studies available now regarding the outcome of PTIAs patients treated with multiple endovascular techniques. In this study we aimed to evaluate the success rate of aneurysm closure comparing various endovascular techniques (i.e. coiling, stent-coil, flow diverter, telescopic stenting technic and parent artery closure). Methods and materials: This study was done in EGE University, faculty of medicine, radiology department, Izmir, Turkey, since February 2008 until September 2014. Retrospectively, we reviewed the angiography imaging of all patients with PTIA who were treated with endovascular technics. There were 41 aneurysms in 40 patients. The treating physicians choose different methods of endovascular treatment based on the aneurysm's locations, size, neck wideness and surrounding vascular anatomy. Results: The patients median age were 50.95 (2-71) and 67.5% were male. The most presenting signs were mass effect in 35 (85.4%) patients. The treatment methods were coiling in 7 (17,1%), stent plus coiling in 10 (22.4%) , flow diverter in 12 (29.3%), telescopic stent technic in 4 (9.8%) and parent artery occlusion in 8 (19.5%). Success rate (complete occlusion) was seen in more than 70% of patients treated with flow diverter (9/12),Parent artery occlusion (4/5) and stent plus coli technics (5/7), in 100% (4/4) of patients treated with telescopic method but just in 60% (3/5) of patients treated with coiling. Conclusion: In contrast to other aneurysms, in PTIAs the most presenting symptom was mass effect symptoms and according to results of our study, the rate of complete occlusion was higher in patients who were treated with flow diverter, parent artery occlusion , stent plus coil or telescopic technic, but in the coiling alone technic there was a significant rate (more than 40%) of recur or residue on follow up imaging.