Sıçanlarda oluşturulan deneysel endometriozis modelinde edaravone'un olası tedavi edici etkilerinin histolojik ve sitokinerjik parametreler ile değerlendirilmesi
The investigation of therapeutic effects of edaravone on experimentally induced rat model of endometriosis by histologic and cytokine parameters
- Tez No: 428837
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL METE İTİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, rat, edaravone, Endometriosis, rat, edaravone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Araştırmada sıçanlar üzerinde deneysel endometriozis modeli oluşturulp edaravon tedavisi uygulanmıştır. Histoloji ve sitokinlerjik inceleme ile edaravon tedavisinin endometriozis üzerine etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Sıçanlarda cerrahi olarak endometriozis modeli oluşturulup 28 gün birinci gruba 1ml/kg/gün izotonik solüsyon, 2. gruba 20mg/kg edaravon uygulandı. Medikasyon sonunda batın eksplore edildi, implant boyutları ölçüldü, histolojik inceleme için çıkartıldı. Kan örnekleri alındı, periton lavajı yapıldı. Serum ve lavaj sıvısında TNF-alfa ve VEGF düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Ortalama implant hacimlerinde kontrol grubunda tedavi öncesi hacim 32.1 ± 8.06 mm3, tedavi sonrasında 61.5 ± 13.6 mm3 olarak ölçüldü. Edaravon grubunda ortalama implant hacmi tedavi öncesi 28.3 ± 4.4, tedavi sonrası ortalama hacim 16.8 ± 4.7 olarak ölçüldü. Salin grubunda ortalama epitel skoru 2.5 ± 0.22 olup kesitlerde epitel orta derecede korunmuş olup lökosit infiltrasyonu eşlik etmekteydi. Edaravon grubunda ise ortalama epitel skoru 1.5 ± 0.2 olarak saptandı kesitlerde epitel dokunun kısmi olarak korunduğu görüldü.Salin grubunda VEGF düzeyleri plazmada 147.8 ± 27.9 pg/ml, periton yıkama sıvısında 69.3 ± 17.01 pg/ml ölçüldü. Edaravon grubunda VEGF düzeyleri plazmada 18.1 ± 7.9 pg/ml, periton yıkama sıvısında 29.2 ± 5.2 pg/ml ölçüldü. Salin grubunda TNF-alfa düzeyleri plazmada 47.9 ± 6.8 pg/ml , periton yıkama sıvısında 26.5 ± 4.8 pg/ml ölçüldü. Edaravon grubunda TNF-alfa düzeyleri plazmada 41.91 ± 6.5 pg/ml , periton yıkama sıvında ise 14.3 ± 1.7 pg/ml ölçüldü. Sonuç: Edaravon grubunda hem implant boyutlarında azalma hem de sitokin seviyelerinde düşüş izlendi. Edaravon; mevcut bu bilgiler ışığında endometriozis tedavisinde kullanıma potansiyeli olan bir molekül olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Therapeutic Effects of Edaravone on Experimentally Induced Rat Model of Endometriosis by Histologic and Cytokine Parameters . Purpose: In this study the effects of edaravone treatment on experimantally induced rat model of endometriosis is investigated by histologic methods and cytokine evaluation. Material and method: After endometriosis has been induced in 12 rats experimentally, they are divided into two groups. 20 mg/kg/day of edaravone has been applied for 28 days to the first group of 6 rats. To the control group 1 ml/kg/day isotonic saline solution has been applied for the same period. At the end of the treatment period the abdomens have been explored. Peritoneal washing and blood samples were obtained. The implants were excised, their sizes were recorded and histologically examined. TNFalpha and VEGF levels were measured in blood samples and peritoneal washings. Results: Mean implant size is 32.1 ± 8.06 mm3 in the control group before the treatment and 61.5 ± 13.6 mm3 at the end of the treatment. In the edaravone group the mean implant size is 28.3 ± 4.4 mm3 before the treatment and 16.8 ± 4.7 mm3 at the end of the treatment. The epithelial score is 2.5 ± 0.22 in the saline group. The epithelium is moderately conserved in the cross sections. In the edaravone group the epithelial score is 1.5 ± 0.2 and epithelium is partially conserved. In the saline group VEGF levels is 147.8 ± 27.9 pg/ml in the serum and 69.3 ± 17.01 pg/ml in the peritoneal washings. In edaravone group VEGF levels is 18.1 ± 7.9 pg/ml in the serum and 29.2 ± 5.2 pg/ml in the peritoneal washings. In the saline group TNF-alfa levels is 47.9 ± 6.8 pg/ml in the serum and 26.5 ± 4.8 pg/ml in the peritoneal washings. In edaravon group TNF-alfa levels is 41.91 ± 6.5 pg/ml in the serum and 14.3 ± 1.7 pg/ml in the peritoneal washings. Conclusion: In edaravone group significant decrease was detected in both the implant size and the levels of cytokines in the serum and peritoneal washings. In the light of these findings edaravone seems an efficient molecule that may have some potential in the treatment of endometriosis.