Eksüdatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda direkt tedavi maliyeti ve kazanılan/korunan görme miktarı ile yapılan harcamanın karşılaştırılması
Age related macular degeneration; direct medical cost of management considering gained and/or saved vision
  1. Tez No: 428859
  2. Yazar: ŞEYDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEZMİ AKKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, direkt medikal giderler, QALY, Age related macular degeneration, direct medikal costs, QALY
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada eksüdatif tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunda (YBMD) direkt medikal masrafların; korunan veya kazanılan görme miktarı ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2009-Ocak 2014 tarihleri arasında yaş tip YBMD tanısı ile tedavi gören ve en az 2 yıl takibi bulunan hastaların klinik verileri retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmaya, yalnızca intravitreal ranibizumab ile tedavi edilmiş olan ve çalışma periyodu boyunca ek okuler cerrahi geçirmemiş olan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, yıllık tanısal işlem, vizit ve enjeksiyon sayıları; başlangıç, birinci ve ikinci yıl sonu görme keskinliği düzeyleri kaydedilmiştir. Tanısal işlem, muayene, enjeksiyon yapılması birim ücretleri ve ilaç ücretleri için Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödemeleri dikkate alınmıştır. Alt grup analizleriyle birlikte, tedavinin birinci ve ikinci yıl toplam maliyeti ve kazalanılan veya korunan görmenin değeri hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya; yaş ortalaması 72.3±7.8 olan, 86'sı erkek 89'u kadın, toplam 175 hastanın 200 gözü dahil edilmiştir. Ortalama görme keskinliği başlangıçta 0.292 (logMAR 0.67), birinci yıl sonunda 0.338 (logMAR 0.60) ve ikinci yıl sonunda 0.299 (logMAR 0.67) bulunmuştur. Tedavinin ikinci yılı sonunda; 82 gözde görme keskinliği artmış, 42 gözde korunmuş ve 76 gözde azalmıştır. Ortalama vizit sayısı ilk yıl 6.56 (3-12) ve ikinci yıl 5.74 (3-10); ortalama enjeksiyon sayısı ilk yıl 4.42 (1-8), ikinci yıl 2.25 (0-7) olarak saptanmıştır. İki yılın sonunda YBMD tedavisinde kişi başı toplam direkt medikal gider 9.628,13 TL bulunmuş olup; toplam muayene masrafı 529,11 TL, fundus floresein anjiografi ve indosiyanin yeşili anjiografi masrafı 115,33 TL, intravitreal enjeksiyon yapılması işlemi masrafı 611,84 TL ve ilaç (ranibizumab 0.5 mg enjeksiyonluk solüsyon) masrafı 8.371,84 TL olmuştur. İlk yıl bir sıra görme artışının maliyeti 11.911 TL bulunmuş olup; görme keskinliğinde düşüş olması nedeniyle ikinci yıl bu hesaplanamamıştır. Sonuçlar: YBMD yaşlı populasyonda körlük nedenlerinin başında gelmektedir ve bu hastalar için yapılan direkt, indirekt medikal giderler ile non-medikal giderler ciddi bir biçimde artmaktadır. Hasta sayısının fazlalığı, hastalığın ekonomik yükünü arttırmakta ve katma değere dayalı tıbbın önemini gündeme getirmektedir. Çalışmamızda görülmüştür ki tedavi ile önemli oranda hastada görme korunabilmiş veya arttırılabilmiştir. İkinci yıl tedavi maliyetleri daha düşüktür. Geri ödemelerde en büyük pay ilaç masraflarına aittir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to quantitate the direct medical cost of wet age-related macular degeneration (AMD) versus gained or saved vision. Material and Methods: Clinical data of patients with wet AMD from Jan 2009 to Jan 2014 were reviewed retrospectively. Patients with a complete follow-up for two years, treated with only intravitreal ranibizumab injections and with no intraocular surgery during this period were included to this study. Demographics, diagnostic investigations, number of visits and injections, changes in visual acuity (VA) at one year and two years from baseline were noted. Detailed information for the unit costs of diagnostic procedures, injections, re-examinations, and paid price of ranibizumab were obtained from the Turkish Social Security Institution. Total cost for“year one”and“year two”were calculated, and the value of improving or saving the present vision was determined with subgroup analysis. Results: Two-hundred eyes of 175 patients were included into this study. There were 86 male and 89 female patients with a mean age of 72.3±7.8. The mean visual acuity was 0.292 (logMAR 0.67) at initial, 0.338 (logMAR 0.60) at the end of first year, 0.299 (logMAR 0.67) at the end of second year. The VA increased in 82 eyes, decreased in 76 eyes and remain stable in 42 eyes during the study. The mean visit numbers in“year one”and“year two”were 6.56 (3-12) and 5.74 (3-10), respectively. Average 4.42 (1-8) injections were performed in the first year and 2.25 (0-7) in the second. Total direct medical cost for AMD was 9.628,13 TL per patient for two years, which consisted of visit costs 529,11 TL, fluorescein and indocyanine angiography costs 115,33 TL, injection procedure costs 611,84 TL, and drug (ranibizumab 0.5 mg injectable solution) costs 8.371,84 TL. The cost of one gained line of visual acuity was 11.911 TL in the first year, while this could not be calculated for the second year because of the decrease in mean visual acuity. Conclusion: AMD is one of the leading causes of blindness among elderly people, and direct, indirect medical costs and nonmedical costs spent for these patients increase seriously. High volume of the patients expand the total budget for the disease and makes the value based medicine important. Overall results and subroup analysis of this study showed that treatment increased or stabilized the vision in reasonable amount of patients, the cost of management decreases in second year, the drug expenses are the leading item in reimbursement.