Essin içeren niyozom kullanılarak cilt bakım ürünlerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of the skin care products bearing niosome encapsulated aescine
- Tez No: 428922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE ÖZLEN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Niyozom, aescin, nanoteknoloji, kozmesötikler, Niosomes, aescine, nanotechnology, cosmeceutics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
At kestanesi tohumunda yer alan triterpen saponin karıĢımı essin, tıp ve eczacılıkta tedavi edici etkisinden dolayı kullanılmaktadır. Son yıllarda essin kozmetik ürünlerden Ģampuan, duĢ köpükleri ve cilt bakım ürünlerinde de yer almaktadır. Niyozomlar, nanoteknoloji ile hazırlanan noniyonik veziküllerdir. Yapıları gereği hem hidrofilik hemde lipofilik yapıda maddelerin formüle edilmesi ve deriye uygulanması neticesinde istenen etkinin elde edilmesine imkan verir. Kontrollü etkin madde salınımı ve hedeflendirme sağlar. Bu amaçlarla cilt bakım ürünlerinde kullanım üstünlüğü mevcuttur. Bu tez çalıĢmasında essin'in nanopartiküler ilaç taĢıyıcı sistemlerden niyozomlarla formüle edilip cilt bakım ürünlerinin hazırlanmıĢ, in vitro karakterizasyonu yapılıp cilt bakım ürünleri hazırlanarak etkinlik ve iritasyon açısından üstünlükleri incelenmiĢtir. Sonuç olarak, esinin niyozom formülasyonlarının iritasyona yol açmaksızın kozmetik açıdan optimum etkinliğin elde eldilmesini sağladığı belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Aescine, a triterpen saponine mixture, has been used in pharmacy and medicine due to its various therapeutic effects. Recently, aescine has been used in some cosmetic products such as shampoos, body wash foams or skin care products. Niosomes are non-ionic vesicules prepared employing nanotechnology. Based on the nature of their structure, they can be used to formulate both lipophilic and hydrophilic active substances and allow to obtain the desired effect upon topical administration. Also, they provide targeting and controlled release of active substance. In this thesis, skin care products of aescine were prepared following its encapsulation in niosomes by nanotechnology and then, in vitro characterization studies were carried out to investigate irritation and potency. In conclusion, it was determined that it's possible to obtain optimum cosmetic potency without any significant irritation reaction with aescine encapsulated niosomal skin care products.