Böbrek nakli olan bireylerin sosyal destekleri ile ruhsal durumları arasındaki ilişki
The relationship between social supports and mental states of individuals with kidney transplantation
  1. Tez No: 428926
  2. Yazar: ZELİHA YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, Sosyal destek, Ruhsal durum, Hemşirelik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, böbrek nakli olan bireylerin sosyal destekleri ile ruhsal durumları arasında ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi polikliniğindeki hastaların tamamı araştırmanın evrenini, basit rastgele örneklem seçimine göre araştırma kriterlerini karşılayan hastalar ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 30 Kasım 2014- 31 Temmuz 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak böbrek nakli olan bireylerin sosyo-demografik ve hastalık özelliklerini içeren bilgi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri olmak üzere üç form kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımları) yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis Testi, Whitney-U Testi kullanılmıştır. Kısa Semptom Envanteri alt boyut puan ortalamaları anksiyete 6,81±8,29 ve depresyon 8,31±9,14 olarak bulunmuştur. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin alt boyutu olan aile desteği puan ortalama 25,32±5,68 olup, toplam puan ortalaması ise 58,76±16,79 olarak belirlenmiştir. Böbrek nakli olan bireylerin Kısa Semptom Envanterinin alt boyutları ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ölçeğinin alt boyutları ve toplam puanı arasında negatif yönde zayıf bir ilişkinin olduğu saptanmıştır (p< 0,01). Böbrek nakli olan bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri arttıkça anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon, hostlite belirtilerinin azaldığı belirlenmiştir. Bu bulgulara göre böbrek nakli olan bireylerin ruhsal durumları ve sosyal destekleri ile ilgili eğitim programlarının yapılması ve bu çalışmanın Türkiye'de farklı kurumlarda böbrek nakli olan bireyler ile yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between social supports and the mental state of the patients who have undergone kidney transplantation. The population of the study consisted of all the kidney transplant patients in Prof. Dr. Tuncay Karpuzoğlu Organ Transplantation Education Research and Training Center at Akdeniz University. The patients eligible fort he research criteria weres elected by Simple Random Sampling. The research data were collected between November 30, 2014- July 31, 2015. The data were collected through three forms: Information form which aims to identify the kidney transplant patients' socio-demographic and disease features, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Brief Symptom Inventory. The data were analyzed using descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency and percentage distribution as well as Kruskal-Wallis and Whitney-U tests for the comparison of the quantitative data. The mean scores of the anxiety and depression subscale of the Brief Symptom Inventory were the 6,81±8,29 and 8,31±9,14. It was determined that the total mean score of the Brief Symptom was 30,80±32,25. The mean score of the family support subscale of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the mean total score were 6,81±8,29; 8,31±9,14.